Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om jakt under polarnatt, alltså älgjakt då solen inte går upp.

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om jakt under polarnatt, alltså älgjakt då solen inte går upp. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelsen tillåter älgjakt under polarnatt och älgens brunstperiod

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten beslutar även i år om jakt under älgens brunstperiod. Dessutom är det tillåtet att jaga älg i områden där det under jaktperioden råder polarnatt. Det är en följd av de längre jakttiderna. Jägareförbundet riktar stark kritik mot beslutet.

Länsstyrelsen i Norrbotten tar numera inga treåriga jakttidsbeslut när det gäller älgjakten. Även i år blir det ett ettårigt beslut. Och jakttiden på älg i Norrbotten sträcker sig numera in i den snörika och mörka vinterperioden.

Så blir älgjakten 2022 – besluten län för län

I nio av länets fjorton kommuner är jakttiden 1 september till och med sista januari. I Gällivare, Jokkmokks, Arjeplogs samt Arvidsjaurs kommuner avslutas älgjakten den 13 november, men i områden i Arvidsjaurs, Arjeplogs och Jokkmokks kommuner införs så kallade jakttidsfönster där älgjakt får bedrivas fram till början av december respektive sista januari

 

Jaga vandringsälgar

Jakttidsfönster är till för att kunna jaga de vandringsälgar som under vintern samlas på vinterståndplatser och orsakar höga betesskador lokalt.

Jakttiderna på älg föreslås av en arbetsgrupp inom viltförvaltningsdelegationen, bestående av elva ledamöter.

Majoriteten av ledamöterna i jaktidsgruppen ansåg att det är bra med en lång jakttid, men att hänsyn ska tas till rennäringen, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Högst 14 dagar

Om möjligheterna att uppnå beslutade mål inom länet avseende skadenivåer på skog  och trafik orsakade av älg inte försvåras, får länsstyrelsen besluta om uppehåll i jakten om en period om högst 14 dagar under älgens parningstid.

Vidare står att läsa i beslutet att representanten för jakt- och viltvårdsintresset, det vill säga Jägareförbundets Mikael Samuelsson, tycker att länsstyrelsen borde besluta om brunstuppehåll. Majoriteten av ledamöterna i jakttidsgruppen ansåg dock att jaktlagen ska besluta om brunstuppehåll främst eftersom tidpunkten för brunsten varierar i länet.

 

Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Mikael Samuelsson. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Det stämmer inte, brunsten infaller rätt lika. Detta visar inte minst all den forskning som är gjord på älgarna i Norrbotten. Dessutom finns det ingen fakta som visar att jakt under brunst skulle minska antalet viltolyckor eller skador på skogen, däremot vet vi att det har negativa effekter på älgstammen. Att en majoritet i arbetsgruppen tycker att jägarna ska bestämma om det ska vara ett brunstuppehåll eller inte, rimmar illa. Varför kan då inte vi jägare även få bestämma jakttider och övrig viltförvaltning?, säger Mikael Samuelsson.

 

Slopa uppehåll

Han är starkt kritisk till att länsstyrelsen sedan 2014 valt att slopa brunstuppehållet och han varnar för att kvalitén på älgstammen i Norrbotten allvarligt kan försämras.

– Dessutom handlar det om etik och samhällets acceptans för all jakt. Den biologiska jakttidsramen utesluter jakt under brunst och föryngringsperioden. Vilka andra arter tycker viltförvaltningsdelegationen och länsstyrelsen ska jagas under brunst eller spel, björn eller tjäder? Nu får som tur är inte länsstyrelsen fatta beslut om detta, men som enda län i Sverige får älgen jagas under brunsten, säger Mikael Samuelsson.

 

Jakt under polarnatten

Länsstyrelsen väljer också jakt under polarnatt, alltså älgjakt då solen inte går upp.

– Det kommer alltså bedrivas älgjakt under länets mörkaste period och då Norrbotten även kan ha mycket snö. I beslutet är det även otydligt vilka områden som omfattas, som det är skrivet nu riskerar jägare att jaga olagligt. Det måste bli tydligare.

 

Otydligt beslut

Mikael Samuelsson har nu skrivit till länsstyrelsen och påtalat att beslutet inte tydligt nog pekar ut vilka områden som omfattas av ”dispens” där jägarna kan jaga under polarnatt.

Länsstyrelsen påpekar att jakttiden kontinuerligt ska utvärderas bland annat utifrån hur rennäring, friluftsliv och allmänna intressen påverkas. Utvärderingen ska presenteras för viltförvaltningsdelegationen under våren 2023 inför beslut om kommande års jakttider och jakttidsfönster.

 

Hur påverka sstammen?

– Återigen saknas tyvärr hur jakttiderna påverkar älgstammen även i denna utvärdering. Till dess länsstyrelsen även tar med detta i förvaltningen av länets älgstam, så är det upp till älgjägarna att ta ett mycket stort ansvar för älgstammens kvalité och en fortsatt meningsfull jakt, säger Mikael Samuelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev