Sommarens inventering av lämmel och sork visar på mycket svaga populationer i norra Sverige. Det är ett direkt hot mot årets kullar av orre, tjäder och ripa.
Foto: Kenneth Johansson

Dåligt lämmelår drabbar tjäder, orre och ripa

Premium

Det är ett mycket dåligt lämmel- och sorkår i norra Sverige. Det innebär direkt ett hårdare rovdjurstryck på årets kullar av orre, tjäder och ripa.
– Vi är antagligen i början av en nedgång för skogshönsen, säger Frauke Ecke, lektor vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Fältinventering av lämmel och sork genomförs inom ramen för Nationella Miljöövervakningen som SLU bedriver på uppdrag av Naturvårdsverket. Den genomförs varje år veckan efter midsommar i tre fjällområden i Vålådalen/Ljungdalen, Ammarnäs och Stora Sjöfallet samt i Västerbottens skogsland och i Västmanland.

Årets inventering i norra Sverige var en riktig bottennotering. Inte en enda fjällämmel hittades.

 

Efter förra årets toppnoteringar för skogshönsen kan vi vara på mot en nedgång. Foto: Jan Henricson

Hot mot skogsfågeln

Det låga antalet lämmel och sork i år kommer att påverka tillgången på skogsfågel.

Frauke Ecke, SLU.

– Nu hade vi väldigt gott om skogsfågel förra året, så jag har svårt att tro att rovdjuren ska klara av rasera stammen på ett år. Men i år är det nog en början av en nedgång, säger Frauke Ecke.

Senaste gången vi hade ett riktigt lämmelår i norra Sverige var 2011 och det ser ut att dröja innan ett riktigt lämmelår inträffar igen. Det låga antalet av lämmel som inventerats är en naturlig del av det som kallas för sorkcykler.

– Att bygga upp en stor population av fjällämlar från årets låga antal kommer att ta cirka tre år, säger Frauke Ecke.

 

Ny bottennotering

Situationen ser likadan ut för sorken som befinner sig i en så kallad lågfas med mycket få individer. Årets låga antal i Vindelnområdet i Västerbotten ligger på nivåer som liknar bottennoteringar från 1979 och 1993.

Ett dåligt lämmel- och sorkår slår direkt mot rovdjuren som är beroende av gnagarna som basföda. Det gäller rovfåglar, ugglor och mindre rovdjur.

Indirekt slår det antagligen också mot årets kullar av orre, tjäder och ripa som får ersätta gnagarna som basföda för vissa predatorer. Ett välkänt faktum som även lär upprepa sig de närmaste åren.

– Men vi har fortfarande höga nivåer och gott om skogsfågel i stora områden i norra Sverige, säger Frauke Ecke.

 

Efter ett år med mycket skogsfågel i norra Sverige kan vi vara på väg mot lägre nivåer. Foto: Lars-Henrik Andersson

Varierande resultat

Situationen för gnagare är dessutom inte den samma i hela landet. Inventering av sork i trakterna av Grimsö i Västmanland visar på ett helt annat läge.

Där är antalet sorkar det tredje högsta sedan inventeringarna inleddes 1973.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev