Ulf Berg efterlyser tydligare direktiv i de regleringsbrev som går ut till landets myndigheter. Foto: Mostphotos (lodjur) samt Lars Nilsson (Ulf Berg)

Ulf Berg efterlyser tydligare direktiv i de regleringsbrev som går ut till landets myndigheter. Foto: Mostphotos (lodjur) samt Lars Nilsson (Ulf Berg)

Dalarna hårt drabbat av de påhittade lodjursmålen

I Dalarna finns det utrymme att skjuta ett 30-tal lodjur i vår. Men efter att länsstyrelsernas tjänstemän hittat på egna måltal för lodjursstammen får bara sex lodjur fällas i länet.
– Det finns en otrolig förmåga bland tjänstemännen att göra egna tolkningar som det inte finns lagligt stöd för, säger Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg.

Svensk Jakt har tidigare avslöjat att tjänstemännen hos Mellansveriges länsstyrelser på eget bevåg hittat på ett antalsmål för hur många lodjursföryngringar det ska finnas inom det mellansvenska förvaltningsområdet. Beslutet de fattat är 84 föryngringar.

 

Inget mandat

Men något gemensamt förvaltningsmål för lodjur finns och ska heller inte finnas för det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Länsstyrelsernas tjänstemän har heller inget mandat att besluta om något sådant.

– Det finns en otrolig förmåga bland länsstyrelsernas tjänstemän att göra egna tolkningar som det inte finns lagligt stöd för. Det tycks nästan vara personrelaterat, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

 

Dalarna drabbade

I praktiken försvann möjligheterna till lokal förvaltning av lodjur när länsstyrelsetjänstemännen fattade det direkt felaktiga beslutet som ligger till grund för lodjurstilldelningarna. Och Dalarna är det län som kanske drabbades hårdast den här gången.

Vid den förra vinterns inventeringar hittades tolv lodjursföryngringar i länet.

Förvaltningsmålet för länet säger att det årligen ska finnas 6,5 till 12 årliga lodjursföryngringar.

Varje föryngring motsvarar cirka 5,5 lodjur och i länet skulle det alltså kunna fällas 30-tal lodjur i vår, ändå skulle antalet lodjur ligga över miniminivån både lokalt och regionalt och dessutom vara inom förvaltningsnivån för Dalarnas län.

Men i stället beslutades det om en tilldelning om sex lodjur för Dalarnas län.

– Vi har politiska beslut som säger att beslut om rovdjur ska fattas nära människan. Vi från Jägareförbundet tar debatten med våra medlemmar och får dem att ställa upp och inventera rovdjur. Sedan konstruerar länsstyrelsepersonalen egna regler som gör att vi ändå inte kan förvalta lodjuren i länet på det sätt som vi ska om vi följde lagar och förordningar, säger Ulf Berg.

 

Tydligare direktiv

Han efterlyser tydligare direktiv i de regleringsbrev som går ut till landets myndigheter.

– Politikerna måste se till att länsstyrelser och andra myndigheter följer de lagar och förordningar som finns. Tjänstemännen ska inte ges utrymme att sitta och göra egna tolkningar, säger Ulf Berg.

– Jägareförbundet Dalarna kommer att föra en dialog med vår länsstyrelse. Sedan måste Jägareförbundet centralt ta diskussionen med regeringen. Så här får det inte gå till, fortsätter han.

 

Fortsätter inventera

Trots den låga tilldelningen hoppas Ulf Berg att jägarna ändå fortsätter vara delaktiga i rovdjursinventeringarna.

– Det enda positiva i lojaktsbeslutet är att de får jakt i den södra delen av länet. Där ställde jägarna upp och inventerade lodjur förra vintern och det är också där de får jaga nu i vår, säger Ulf Berg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev