Publicerad 20 april 2018 - 07:30

Tre av de fem männen i jakthärvan dömdes till fängelse för bland annat grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott. De två andra männen dömdes till samhällstjänst för jakthäleri. Nu blir det ny rättegång i hovrätten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Då blir det omtag i jaktbrottshärvan

Den 28 maj inleds rättegången i hovrätten i den så kallade jakthärvan i Norrbotten där fem män misstänks för bland annat vapenbrott och grovt jaktbrott. Åklagaren har nu ändrat i sina yrkanden i hopp om att få strängare straff, men de misstänktas advokater protesterar.

I höstas rullades den stora jakthärvan upp vid tingsrätten i Luleå i Norrbotten. Fem män stod åtalade för att illegalt ha skjutit och fångat björn, järv och lodjur. De misstänktes även för olika grader av vapenbrott.

Tre av de fem männen dömdes till fängelse för bland annat grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott. De två andra männen dömdes till samhällstjänst för jakthäleri.

 

Alla nekar

Samtliga har nekat till brott och domarna överklagades till hovrätten. Miljöåklagare Åse Schoultz överklagade även hon domarna. Hon var missnöjd eftersom tingsrätten valde att fria två av männen från åtalen rörande grovt jaktbrott. En av dem friades från sex åtal för grovt jaktbrott.

Dessutom tyckte åklagaren att straffen blev för lindriga, så pass lindriga att om domen vinner laga kraft riskerar åklagare att inte kunna använda telefonavlyssning i fortsättningen när det gäller misstankar om grova jaktbrott.

 

Tillägg

För att försöka få männen fällda för de gärningar som åklagaren påstår att de gjort sig skyldiga till, har hon utvidgat gärningsbeskrivningarna inför de kommande förhandlingarna i Hovrätten för övre Norrland.

Hon har lagt till meningar som ”var och en för sig eller tillsammans och i samförstånd eller tillsammans och i samförstånd med ytterligare person eller personer.”

Vidare har hon lagt till: ”sökt efter, spårat och förföljt fredat vilt, en björn, i syfte att döda eller skada viltet…”

 

Protesterar

De misstänktas advokater protesterar i skrivelser till hovrätten mot åklagarens ändringsyrkanden. En av försvararna skriver:

”Justeringen av åtalet i åtalspunkten 7 är så omfattande att talans identitet ändrats så att det torde vara fråga om en ny talan, vilken inte kan tillåtas i hovrätten.”

En av advokaterna menar att en del ändringsyrkanden ”…utgör en otillåten taleändring.”

Förhandlingarna i hovrätten inleds den 28 maj och beräknas pågå i fem dagar och avslutas den 1 juni. Förhandlingarna kommer att hållas i Luleå.

Bakgrund

Den sista augusti 2016 började den stora jakthärvan i Norrbotten nystas upp. Ett femtiotal poliser från Västerbotten slog till mot fem adresser i ett synkroniserat tillslag. Fem män greps och häktades strax därefter misstänkta för bland annat vapenbrott, jakthäleri, grovt jaktbrott, medhjälp till jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott och artskyddsbrott. Totalt rör det sig om 22 åtalspunkter.

Den 16 oktober inleddes den fyra dagar långa rättegången vid Luleå tingsrätt. De misstänkta stod åtalade för att i olika grad varit inblandade i illegal jakt på björn, järv och lodjur.

Åklagaren Åse Schoultz hävdar att det även använts fällor och att det i en del fall handlar om djurplågeri.

Åklagarens bevisning består av bilder och filmer från beslagtagna mobiltelefoner, loggar från GPS-utrustning och telefonavlyssning.

Tingsrättens domslut kom i november 2017.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram