Det ska bli lättare för djurägare att skydda tamboskap från rovdjursangrepp, anser Centerpartiet

Det ska bli lättare för djurägare att skydda tamboskap från rovdjursangrepp, anser Centerpartiet. Foto: Olle Olsson

Centern vill ha effektivare skyddsjakt på varg

Gör det möjligt att vid behov tillåta skyddsjakt på helt vargrevir i stället för enskilda individer. Och gör det tryggare, enklare och snabbare för personer att ansöka om skyddsjakt.
Det här är två punkter i Centerpartiets nya förslag till utskottsinitiativ.

Peter Helander (C).

Det var vid tisdagens sammanträde i Miljö- och jordbruksutskottet som Centerpartiet presenterade ett nytt förslag som syftar till att få till en effektivare skyddsjakt på varg.

– Jag skulle egentligen bara presentera initiativet men det blev också en kortare diskussion om innehållet i vårt förslag, säger Peter Helander (C), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

 

Inte genomförts

Centerpartiet tycker att viktiga delar inte genomförts i den rovdjurspolitik som beslutades 2013. ”Tvärtom ser vi att den svenska rovdjursförvaltningen på senare år uppvisar en allt större brist på förtroende mellan djurhållande bönder, renägande samer, jägare, landsbygdsbor och myndigheter”, skriver riksdagsledamöterna Ulrika Heie (C) och Peter Helander (C) i Centerpartiets förslag till utskottsinitiativ.

 

Bör utvärderas

Centern anser att rovdjurspropositionen bör utvärderas och följas upp men i väntan på en mer långsiktig reform av vargförvaltningen så är en effektivare skyddsjakt ett steg i rätt riktning. Partiet vill därför ”öppna upp för möjligheten att utöva akut skyddsjakt på eget initiativ när husdjur och tamdjur utsätts för rovdjursangrepp.”

 

Majoritet?

Förslaget kommer bara några veckor efter att riksdagens riktat ett tillkännagivande till regeringen om att utreda möjligheterna till utökad licensjakt på varg.

– Vi vill inte ersätta licensjakten på varg med skyddsjakt. Båda verktygen är viktiga och de fyller olika funktioner, säger Peter Helander.

Ja till motion om licensjakt på varg

Frågan ska upp för diskussion igen i Miljö- och jordbruksutskottet nästa torsdag, den 4 juni.

– Min personliga uppfattning är att vi kommer att få majoritet i utskottet för vårt förslag, säger Peter Helander (C).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev