De upprepade vargattackerna på Molstaberg togs upp vid riksdagsdebatten. Foto: Maria Törmänen

Bucht ställdes mot väggen om skyddsjakt på varg

Vargfrågan har återigen debatterats i riksdagen. Den här gången ställde Sten Bergheden (M) samt Magnus Oscarsson (KD) landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) mot väggen när det bland annat gäller tillämpningen av skyddsjakt på varg.

• Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att snarast möjliggöra snabb och effektiv skyddsjakt när tamdjur hotas av rovdjur?, frågade Magnus Oscarsson.

• Hur avser statsrådet och regeringen att klara målet i livsmedelsstrategin om att öka matproduktionen när lantbrukare lägger ned sin verksamhet på grund av angrepp från varg?, frågade Sten Bergheden.

 

Inga synpunkter

Men några klara svar fick de inte av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Sven-Erik Bucht (S).

– Regeringen kan inte ha några synpunkter på hur länsstyrelser eller domstolars bedömningar i enskilda ärenden. Åtgärder kan behöva göras för att minska konflikter mellan berörda människor och varg, där skyddsjakt är en sista åtgärd. Tamdjursägare kan behöva också vidta skadeförebyggande åtgärder och regeringen har därför stärkt anslaget för rovdjursavvisande stängsel, sa Sven-Erik Bucht vid debatten.
Han lyfte även fram att regeringen ändrat i den juridiska processen så att överklaganden av förvaltningsbeslut av stora rovdjur behandlas av samma domstolar samt med förtur.

 

Molstaberg

De upprepade vargangreppen på får vid Molstabergs gård, där avslag till skyddsjakt nu leder till att gården kommer lägga ner sin fårskötsel, togs upp vid debatten.

Magnus Oscarsson, (KD).

– Molstabergs gård lägger ner på grund återkommande vargangrepp. Tamdjurshållningen försvåras alltså för dem, riksdagens beslut var att tamdjurshållningen inte ska försvåras. Hur kan det komma sig att myndigheter inte gör det riksdagen beslutat och vilka åtgäder ska ministern vidta för att riksdagsbeslutet ska åtlydas?, frågade Magnus Oscarsson.

– Jag beklagar det som hänt vid Molstaberg. Men Regeringen kan inte ha några synpukter på hur länsstyrelser eller domstolars bedömningar i enskilda ärenden, sa Sven-Erik Bucht

 

”Orimlig situation”

Sten Bergheden (M).

Sten Bergheden var mycket kritisk till hur vargstammen vuxit i Mellansverige.

– Det finns områden i Mellansverige med en oerhörd koncentration av varg. Det är en orimlig situation som belastar djurhållning, jakt och landsbygd. Vi har för många vargar idag och landsbygden får betala priset. Vargstammen ska ner till 170–270 individer, enligt riksdagens beslut, menade Sten Bergheden.

 

Rödluvan

Sven-Erik Bucht drog paralleller till sagan om Rödluvan och vargen.

– Det låter på ledamöterna som det finns hur mycket varg som helst i landet. Så är inte fallet. Senaste räkningen 355 vargar i landet. Vargstammen har minskat under den här mandatperioden, sa landsbygdsministern.

– Senaste fyra åren under alliansens styre sköts det 22 vargar. Under den här mandatperioden och den här regeringen har det skjutits 98 vargar, fortsatte Sven-Erik Bucht.

 

Se debatten här (extern länk)

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev