Foto: Mostphotos

Blyammunition på tapeten i EU-samtal

Efter en diskussion om bly i ammunition i EU-parlamentets miljökommitté under tisdagen, presenterar FACE några klargöranden.

Den europeiska jägareförbundsfederationen FACE, där Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson är president, nämndes flera gånger under diskussionens gång av medlemmar i EU-parlamentet och EU-kommissionen.

FACE vill därför göra vissa klargöranden om var man står i frågan om bly i ammunition.

• FACE stöder utfasningen av blyammunition vid jakt i våtmarker.

• Så här långt har 23 medlemsländer fasat ut blyammunition vid jakt i våtmarker i linje med överenskommelsen AEWA (African-Eurasian Migratory Waterbird). Medlemsländerna har utformat sina regler på ett sätt som står i proportion till risken, men likväl är praktiska och förståeliga för jägare och fältpersonal, i linje med ländernas förhållanden.

• FACE stöder inte det aktuella förslaget från EU-kommissionen eftersom det föreslår statiska buffertzoner runt våtmarker, en kort övergångsperiod och ett vagt förbud för innehav av blypatroner vilket med automatik kriminaliserar jägare. Det innehåller också en väldigt bred definition av begreppet våtmark som är alldeles för komplicerad, för att den ska vara förståelig för jägare och fältpersonal.

 

Fakta

FACE (Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU) är en europeisk jägarorganisation. Ordförande för FACE är Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev