Insekter och fjärilar drar förstås nytta av blommorna i en träda, men det gynnar också fältvilt som fasan och rapphöna. Foto: Jan Henricson

Insekter och fjärilar drar förstås nytta av blommorna på en träda, men det gynnar också fältvilt som fasan och rapphöna. Foto: Jan Henricson

Blommande träda till nytta för viltet

Redan från i år finns möjlighet för jordbrukare att få ekonomiskt stöd för att anlägga blommande träda. Blommande trädor är en del i de ekologiska fokusarealerna i förgröningsstödet.

Blommor i jordbrukslandskapet gynnar inte bara insekter och pollinatörer. Andra vinnare är rapphöns och fasaner och annat småvilt vars livsmiljöer är svårt undanträngda i det hårt brukade jordbrukslandskapet.

 

Nytt stöd gynnar viltet

Beslutet om att införa blommande träda i förgröningsstödet togs av regeringen 1 mars.

– För de lantbrukare som har möjlighet att anlägga en blommande träda redan i år är det här ytterligare ett sätt att uppfylla kravet på ekologiska fokusarealer. Men vi är medvetna om att beslutet kommer sent och att många redan har planerat sina åtgärder för i år, säger Camilla Callman, chef på stödregelenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

 

Gynnsamma örter

Den som har mer än 15 hektar åkermark kan behöva ha så kallade ekologiska fokusarealer. Minst fem procent av ytan ska då avsättas som fokusareal.

Blommor och örter som sås på en träda måste finnas på Jordbruksverkets lista över godkända växter.

Bland dem finns många klassiska viltvårdsväxter som honungsört, oljerättika, vitsenap, solros, cikoria, lusern, vitklöver och rödklöver.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev