Publicerad 21 juni 2018 - 09:09

Björnstammen i Gävleborg är betydligt större än vad länsstyrelsen beslutat att den ska vara.

Björnstammen i Gävleborg är betydligt större än vad länsstyrelsen beslutat att den ska vara. Foto: Kjell-Erik Moseid

Björnstammen 40 procent över målet – ”Ett jättemisslyckande”

Det finns 40 procent fler björnar än vad det enligt länsstyrelsens beslut ska finnas i Gävleborgs län.
– Det här är ett jättemisslyckande av länsstyrelsen. Nu måste de ta ansvar och höja tilldelning rejält, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Erik Matsson.

Hösten 2014 slog länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation fast att det skulle finnas 360 björnar i Gävleborgs län. Enligt beslutet ska björnstammen ligga konstant på den nivån i länets som helhet och stammen skulle spridas över hela länet.

2017 gjordes förvaltningsplanerna för stora rovdjur om. Men viltförvaltningsdelegationen i länet stod fast vid ett golv på 250 björnar i Gävleborg samt ett förvaltningsmål på 360 björnar.

För att hålla det målet tilldelades 30 björnar av länsstyrelsen vid fjolårets licensjakt. Tilldelningen var fylld redan tidigt vid den tredje dagens jakt.

 

”Ett jättemisslyckande”

Nu står det klart att länsstyrelsen misslyckats att hålla de uppsatta målen. Enligt förra höstens björnspillningsinventering berördes Gävleborgs län av 508 björnar. 289 av dem identifierades med hjälp av DNA-analys. Spillningen samlades och skickades in av främst jägare och från Gävleborg kom det in 1.325 spillningsprover för analys.

Totalt är björnstammen därmed 40 procent över det beslutade målet. Jägareförbundet Gävleborgs jaktvårdskonsulent Erik Matsson konstaterat att länsstyrelsen misslyckats kapitalt i sin förvaltning av björn.

Erik Mattsson. Foto: Madeleine Lewander

– Det här är ett jättemisslyckande. Nu måste myndigheten ta ansvar och följa försiktighetsprincipen i så måtto att de beslutar om en tilldelning som garanterat sänker björnstammen i länet och närmar sig det beslutade målet, säger han.

 

Efter fjolårets inventering har det fötts björnungar. Hur många björnar ska få fällas i höst om stammen ska ner mot det uppsatta målet?

– Det krävs en tilldelning på 50 björnar för att bara fälla tillväxten. Sedan är frågan hur snabbt vi ska komma ner till målet men att skjuta 100 björnar i Gävleborg i höst skulle garanterat leda till att vi närmar oss i alla fall, säger Erik Matsson.

 

För små björntilldelningar

Bakgrunden till att björnstammen ligger 40 procent över myndighetens mål är för små licensjaktstilldelningar från länsstyrelsen. Björnen har inga naturliga fiender och det är därför genom jakt stammen regleras. Det står därmed klart att det till exempel var ett rejält misstag av länsstyrelsen i Gävleborgs län när myndigheten år 2016 sänkte björntilldelningen med drygt 30 procent i länet. Bara 25 björnar fick fällas 2016, jämfört med 37 året innan.

Länsstyrelsen uppgav den gången att den kraftig minskade tilldelningen berodde på att björnstammen på senare år visat en svagt nedåtgående trend. I alla fall visade resultatet från björnobsen det.

Beslutet att sänka tilldelningen har lett till att björnstammen ökat i ännu högre takt och hamnat ännu högre över myndighetens förvaltningmål på 360 individer.

 

Överklagades av Naturskyddsföreningen

Inför björnjaktbeslutet 2016 rekommenderade så kallade naturvårdsorganisationer i länets viltfövaltningsdelegation länsstyrelsen att inte tillåta någon björnjakt i Gävleborg över huvud taget. Naturskyddsföreningen gick till och med så långt att organisationen överklagade hela licensjakten på björn i länet. Organisationen skrev i sin överklagan att förvaltningsmålet på 360 björnar underskridits redan 2015.

Överklagan underkändes dock av domstolen.

 

Klarar länsstyrelsen av att förvalta de stora rovdjuren?

Fakta

Tillväxten i Gävleborgs läns björnstam beräknas av björnforskare årligen vara nio procent.

Årligen beräknas knappt 1.800 älgkalvar dödas av björn i länet.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram