De här områdena kommer den inskickade björnspillningen från. Gröna markeringar visar hur många spillningar som skickats in från närliggande område Karta: Rovbase

Jägarna skickade in över 3.100 björnspillningsprover

Björnspillningsinventeringen har avslutats i Mellansverige. Hela 3.114 spillningsprover har skickats in av jägarna!

Björnspillningsinventeringen drogs igång den 21 augusti och avslutades den 31 oktober. Vid inventeringen har jägare samlat in björnspillning i speciella provtagningskit och skickat in dem till Viltskadecenter. Ännu har inte samtliga spillningsprover lagts in i Rovbase, men Viltskadecenter uppger att 3.114 spillningsprover har kommit in till dem.

Naturhistoriska Riksmuseet har påbörjat DNA-analyseringen av de prover som skickats in. De hoppas vara klara med arbetet så att en slutrapport från inventeringen kan komma tidigast våren 2018.

 

Mycket spillning från Gävleborg

I Gävleborgs län har hittills 1.817 spillningsprover registrerat på Rovbase. Från grannlänet Dalarna finns 948 spillningsprover registrerade.

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Erik Matsson har två förklaringar till den stora skillnaden i antalet spillningar från de båda björnlänen.

– Det är förmodligen så enkelt att det finns mer björn i Gävleborgs län, även om det kanske delvis också kan bero på en större samarbetsvilja bland jägarna i Gävleborg gentemot länsstyrelsen.

 

800 björnar

Vid den förra spillningsinventeringen, som gjordes 2012 av björn i Gävle-Dala hittades 800 björnar. De var fördelade på 400 individer per län. Viltförvaltningsdelegationen i Dalarnas mål blev då att björnstammen skulle sänkas till 250 individer medan Gävleborgs delegation beslutade att björnstammens storlek i Gävleborg skulle ligga fast på 400 individer, men att björnarna skulle spridas över länet.

 

”Jägarna har gjort ett bra jobb”

Erik Matsson hoppas och tror att den nu avslutade spillningsinventeringen ska ge en bra bild över hur många björnar det egentligen finns i Mellansverige.

– Forskningen vill att varje björnindivid ska DNA-identifieras tre gånger vid spillningsinventeringen. Och med tanke på hur många spillningsprover som skickats in känns det förhoppningsfullt. Jägarna har gjort ett bra jobb, säger Erik Matsson.

 

Hittills registrerade björnspillningsprover län för län

Län Antal spillningsprover
Gävleborg 1 817
Dalarna 948
Värmland 39
Uppsala 12
Örebro 8
Västmanland 8
Stockholm 6

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev