Foto: Johnny Olsson

Länsstyrelsen: ”Vi har utgått från den information som fanns”

Björnstammen i Gävleborg är betydligt högre än vad som beslutats.
– Vi har utgått från den information vi fick vid den förra inventeringen och från björnforskningen, säger Sara Waern vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

508 individer. Så många björnar beräknades förra hösten beröra Gävleborgs län.

– Men det betyder inte att det fanns 508 björnar i länet hela tiden. Björnarna rör sig mellan olika län och en stor del av björnproverna har återfunnits i områden nära gränsen till andra län, säger Sara Waern.

 

Men att björnstammen ligger väsentligt över länsstyrelsens förvaltningsmål på 360 björnar råder det väl knappast något tvivel om?

– Nej. Vi har utgått från resultaten från björninventeringen som genomfördes 2012 och därefter fattat tilldelningsbeslut utifrån den och den information vi fått från det skandinaviska björnprojektet. Förmodligen var inte den inventeringen tillräckligt bra och vi har utgått från färre björnar än vad som egentligen fanns. Vi kastar därför bort det gamla och tar till oss av den senaste inventeringen, som är mycket heltäckande och väl utförd av jägarna med flera, säger Sara Waern.

 

Förra året fick 30 björnar fällas i Gävleborg. Med kännedom av de nya uppgifterna. Hur många björnar får skjutas i Gävleborg i höst för att komma ner till målet på 360 björnar?

– Det har jag inga kommentarer till i dagsläget. Det får ni veta innan 1 juli, säger Sara Waern.

 

[totalpoll id=”63850″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev