Linus Nilsson vid den stora björnen på 263 kilo som sköts under skyddsjakten i Bräcke. Foto: Privat

Björnskytt får behålla skinn och skalle

Premium

Under påskhelgen sköts en björn vid en skyddsjakt i jämtländska Bräcke. Länsstyrelsen i Jämtland har nu gett klartecken till att skytten får behålla skinn och skalle från björnen, i stället för att skicka djuret till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för destruktion.

Björnen hade nyligen lämnat sitt ide när den sköts nära ett renhägn på Åsberget utanför Bräcke.

Där hade den slagit någon ren och hotade att skrämma renflocken på flykt ur hägnet när länsstyrelsen beviljade samerna skyddsjakt.

 

Stor björn skjuten under påskhelgen

Får behålla trofé

Länsstyrelsen i Jämtland har nu också beslutat att Linus Nilsson som sköt den 263 kilo tunga björnen får behålla skinnet och kraniet som ett minne av jakten.

– Det är första gången vi har fattat beslut av denna typ här på länsstyrelsen, men det är inte första gången djurdelar från djur fällda på skyddsjakt i Jämtland beviljas för återtag. Det är dock Naturvårdsverket som fattat sådana beslut tidigare, säger vilthandläggare Emma Z Andersson.

 

Guldklass

Beslutet blev en glad nyhet för skytten.

– Jag ska bereda skinnet och den stora björnskallen, för en sådan jättebjörn ser jag nog aldrig mera, säger Linus Nilsson, Bräcke, och fortsätter:

– Det var ju en fantastisk jakt när jag fick den här stora björnen i passet. Jag tror att skallen gott och väl håller guldklass.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev