Sitter man på en långflygning eller är sängliggande under lång tid ökar risken för blodproppar. Men björnar får inte blodproppar trots att de ligger stilla i ide hela vintern. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Björnforskning kan komma till nytta för människor

En mekanism i blodplättarna hos björnar har visat sig begränsa blodets förmåga att levra sig och skapa livsfarliga proppar. Nu hoppas forskarna att upptäckten ska bana väg för nya blodproppsmediciner, rapporterar SVT Nyheter.

En internationell forskargrupp har upptäckt anledningen till att brunbjörnen inte drabbas av blodproppar. Forskningen presenteras i veckans Science, skriver SVT Nyheter.

Björnar har förmågan att naturligt hämma produktionen av ett visst protein, HSP47, under tiden i idet. När proteinet försvinner minskar även risken för att proppar bildas.

Samma mekanism

Forskare vet sedan tidigare att risken för att en människa ska drabbas av blodpropp minskar drastiskt efter att ha varit sängliggande i fyra till sex veckor. Nu kan de visa att det är samma mekanism som verkar hos människor som hos björnar – proteinet HSP47 försvinner.

Ny medicin

Resultatet tror forskarna kan ge insikt i hur man skulle kunna förebygga blodproppar hos människor i framtiden.

Dagens blodförtunnande medicin ökar risken för blödningar.

Med de nya forskningsresultaten hoppas forskarna kunna skapa en ny blodproppsmedicin som samtidigt minskar risken för blödningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev