Vinterblod från björnar i dvala får mänskliga celler att växa. Det kan hjälpa astronauter och människor med kroniska muskelsjukdomar. Björnblod som tappats under sommaren har inte alls samma effekt. Foto: Kenneth Johansson

Björnblod kan stoppa muskelförtvining

Blod som samlats in från svenska björnar i vinterdvala får mänskliga muskler att växa. Det kan innebära bot för människor som tappar i muskelstyrka som äldre, sjuka och astronauter i viktlöst tillstånd.

Björnar kan ligga i ide under mer än ett halvår utan att tappa mer än 20 procent av sin vikt. De är dessutom i god kondition när de vaknar och kan då jaga både ren och älg.

Människor som blir sängliggande eller är fysiskt inaktiva tappar snabbt både vikt och styrka. Inom loppet av två till fyra månader kan en människa tappa 40 procent av sin muskelstyrka och vikt.

 

Studerar svenska björnar

Under ett tiotal år har blod samlats in från björnar i Dalarna och Gävleborg. Enligt Aftonbladet ingår flera svenska forskare i ett team som jobbat tillsammans med Skandinaviska björnprojektet. Björnarna har tappats på blod både sommartid och under vinterns dvala, och resultatet förvånar.

Björnarnas sommarblod har ingen effekt på mänskliga celler medans vinterblodet får celler att växa.

– Förhoppningen är att man kan använda den här kunskapen till att utveckla medicin för människan. Det kommer inte i morgon, eller dagen därpå, men vi är nu optimistiska inför att komma fram till någonting som i alla fall kan testas på människor, säger Ole Fröbert, överläkare och professor vid Örebro universitetssjukhus, till Aftonbladet.

 

Underlättar vid rymdfärder

Han ser framför sig ett ”björnpiller” som i framtiden kan bidra både till långa rymdfärder och bot för äldre och kroniskt muskelsjuka.

– Det skulle ju vara jättekul, men det finns ingen medicin som inte har biverkningar. Det är mycket möjligt att det vi hittar är skadligt på något sätt så att det bara ges till riskgrupper, säger Ole Fröbert.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev