Krocken med älgen resulterade i ett jaktbrott. Foto: Kenneth Johansson

Bilförare får dagsböter för jaktbrott efter att ha krockat med älg

Trots att det handlar om trafik heter det jaktbrott, när en bilförare inte följer lagen och rapporterar kollision med vissa vilt. Det har en man hemmahörande i Stockholm fått erfara då han dömts till dagsböter för att inte ha anmält att han kolliderat med en älg.

Händelsen inträffade i Krokoms kommun i Jämtland i december förra året. Mannen kolliderade med en älg, men då han uppfattade det som att varken älgen eller bilen skadats vid händelsen körde han vidare.

Först två dagar senare, efter att han upptäckt en buckla på framskärmen, kontaktade han sitt försäkringsbolag, som uppgav att han måste göra en polisanmälan för att få ersättning för skadan.

Kunskaper krävs

I samband med det upprättades en anmälan om jaktbrott, då lagen säger att en förare av motorfordon som kolliderar med vissa vilt, bland annat älg, ska märka ut platsen för olyckan och omgående rapportera vad som hänt till polisen.

När ärendet hamnade i Östersunds tingsrätt förklarade bilföraren att han inte kände till att han måste anmäla viltolyckan. Han hade också bedömt att älgen – som gått vidare ut på en åker – var oskadd.

Enligt tingsrätten har det sistnämnda ingen betydelse. Det krävs kunskaper för att avgöra om ett vilt djur är skadat eller inte, och envar kan inte göra korrekta bedömningar om djurs skador vid en händelse som denna.

Grovt oaktsam

Enligt tingsrätten borde bilföraren efter att ha kört på älgen, tagit reda på vad som gäller i samband med en sådan händelse. Att inte göra det betraktar rätten som grovt oaktsamt.

Normalstraffet för brottet är 40 dagsböter, men trots resonemanget ovan är det en förmildrande omständighet att föraren så snart han fick kännedom om vad som gäller, anmälde viltolyckan.

Därför döms han till 30 dagsböter om 270 kronor. Han ska också betala 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev