Publicerad 27 december 2019 - 16:58

Skyddsjakten på varg får bedrivas inom det rödmarkerade området. Karta: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Beviljar skyddsjakt på två vargar

UPPDATERAD TEXT Två vargar i Krokvattnetreviret sköts redan första dagen skyddsjakten var tillåten.

Tåssåsens samebyn har ansökt om skyddsjakt på åtta vargar i Krokvattnetreviret på gränsen mellan Jämtland och Gävleborg. På annandagen beviljades skyddsjakt på två vargar och redan den första dagen på skyddsjakten sköts också två vargar, uppger Tidningen Härjedalen. Vargarna ska ha skjutits strax söder om Ängersjö.

 

Bakgrunden till skyddsjaktsbeslutet är att Tåssåsens sameby flyttat cirka 1.000 renar till vinterbete i ett område som berörs av vargreviret Krokvattnet på gränsen mellan Jämtland och Gävleborgs län. Området har tidigare varit reservbetesområde för renar men sedan juni 2019 är det ett ordinarie renbetesområde.

1.000 instängda renar i väntan på beslut om skyddsjakt på varg

De aktuella renarna stod tidigare i hage där det var problem med att få tillräckligt med vätska till dem och dessutom kostar det, enligt samebyn, 8.000 kronor per dag att utfodra 1.000 renar.

”Närmare 20 renar har dött till följd av problematiken med vätskeförsörjning i hagen. Veterinär har varit på plats och behandlat de sjukaste renarna och menar att de till följd av hagvistelsen även har slutat att producera eget B-vitamin. Samebyn har därför gjort bedömningen att renbetesområdet på gränsen till Gävleborgs län måste användas”, uppger länsstyrelsen i Gävleborgs län.

 

Till och med 14 januari

Renarna började transporteras till vinterbetesområdet den 26 december och skyddsjakten på de två vargarna inleddes den 27 december. Redan samma blev alltså två vargar också fällda.

Tåssåsens samebyn har ansökt om att fälla åtta vargar i Krokvattnetreviret men Länsstyrelsen Gävleborg bedömer med bakgrund av den uppkomna situationen att det är rimligt att inledningsvis bevilja skyddsjakt efter två vargar i syfte att minska risken för allvarlig skada samtidigt som Naturvårdsverkets vägledning beaktas.

Fakta

Krokvattnetreviret är till största del beläget i Gävleborgs län, men vargarna går även in i Jämtland. Därför har Tåssåsens samebyn ansökt om skyddsjakt hos såväl länsstyrelsen i Jämtlands län som i Gävleborgs län.

Skyddsjaktsansökan skickades in den 5 december.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram