En företagare med verksamhet inom jakt, fiske och naturupplevelser i sydöstra Jämtland har fått avslag på en ansökan om skyddsjakt på vargarna i Prästskogenreviret. Foto: Jan Henricson

Företagare hotas av konkurs – skyddsjakt på vargar avslås

Länsstyrelsen i Jämtland avslår ännu en ansökan om skyddsjakt på vargarna i Prästskogenreviret. Den här gången är det en företagare i sydöstra Jämtland som hävdar att vargarna påverkar hans turistföretag mycket negativt.

Företaget som ansökt om skyddsjakt på sex vargar i reviret Prästskogen anger som skäl att man förlorat 500.000 kronor i intäkter. Företaget bedriver verksamhet med jakt, fiske och naturupplevelser och vargarnas närvaro i området innebär en ekonomisk påverkan som kan riskera företags överlevnad och leda till konkurs, i det fall vargreviret består.

Företagaren, och även kunderna, upplever en stor oro över vargarnas närvaro.

Sökanden upplever också att vargarna i Prästskogenreviret ändrat beteende och blivit mer benägna att angripa jakthundar.

 

Nytt revir?

Länsstyrelsen konstaterar att utöver de vargar som tillhör reviret har man spårat ytterligare två vargar det senaste halvåret. Det har varit en tik och en hane, men hanen sköts under skyddsjakt i Skrottmyren den 13 januari i år. Det är oklart om tiken fortfarande finns kvar i den sydöstra delen av Jämtland, om hon fått nytt sällskap och om hon i så fall har bildat ett nytt revir i området.

 

Ingen allvarlig skada

Länsstyrelsen avslår ansökan om skyddsjakt med motiveringen att man inte bedömer skadebilden som tillräckligt allvarlig, eller att det föreligger en stor sannolikhet för att allvarlig skada kommer att uppstå.

”Då ingen allvarlig skada kan anses föreligga gör Länsstyrelsen i det här fallet ingen bedömning av skyddsjaktens inverkan på gynnsam bevarandestatus eller bedömning av möjligheten till andra lämpliga lösningar, ” skriver länsstyrelsen i beslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev