Tåssåsens sameby har ansökt om skyddsjakt på varg på grund av renskötselskäl. Länsstyreslen säger nej till ansökan.

Tåssåsens sameby har ansökt om skyddsjakt på varg på grund av renskötselskäl. Länsstyrelsen säger nej till ansökan. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nej till skyddsjakt på vargar i Prästskogen

Det blir i nuläget ingen skyddsjakt på vargarna i reviret Prästskogen. Detta efter beslut av länsstyrelsen i Jämtlands län.

Inför årets licensjakt på varg hade länsstyrelsen i Gävleborgs län pekat ut reviret Prästskogen för jakt, detta eftersom vargarna anses vara särskilt skadebenänga och försvårar älgförvaltningen då det är svårt att jaga med lös hund i reviret.

Beslutet fick dock underkänt av såväl förvaltnings- som kammarätt eftersom vargreviret delas med Jämtland. Därmed blev det ingen licensjakt.
Men vargarna ställer till med problem även i Jämtland. Nyligen ansökte Tåssåsens sameby om skyddsjakt på fem av vargarna eftersom samebyn har renar på vinterbete i området.

Förvaltningsrätten stoppade licensjakt – nu utreds skyddsjakt på vargarna

Men det blir ingen skyddsjakt. I nuläget befinner sig vargarna i Gävleborgsdelen av reviret och anses därför inte utgöra någon akut fara för renarna, uppger P4 Gävleborg.

Om eller när vargarna går tillbaka in i Jämtlands län kan situationen bli en annan för renskötseln och därmed kan vargarna återigen bli föremål för en skyddsjaktansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev