Beslutet om vinterns vargjakt i Värmland kommer enligt Jägareförbundet Värmland inte att påverka koncentrationerna i landets vargtätste län. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Besvikelsen stor efter vargjaktsbeslut

Värmland kommer fortsatt att vara landets vargtätaste län. Det konstaterar Jägareförbundet Värmland efter dagens beslut om licensjakt på sex vargar.
– Löftet om minskade koncentrationer har återigen visat sig vara tomma ord, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Länsstyrelsens beslut om vargjakt i Värmland är i grunden positivt, men Jägareförbundet Värmland reagerar kraftigt på nivån. Effekten av att skjuta sex vargar i Värmland ses som försumbar och utan effekt på vargstammen i länet.

Begränsad vargjakt i fyra län

En till två revir

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

– Vi kan acceptera en till två föryngringar i Värmland. Det innebär tio till tjugo vargar, men vi har landets tätaste vargstam med 150 vargar eller mer i länet. Det är inte rimligt och vi får ingen jakt som styr mot satta mål, säger Anders Olsson.

Länsföreningen pekar på att riksdagen redan 2013 beslutade om en nivå på 170–270 vargar i Sverige som tillräckligt för att stammen ska ha gynnsam bevarandestatus. Trots det har Naturvårdsverket, med regeringens goda minne, tillåtits höja den nivån till 300 vargar som i praktiken innebär 365 vargar eftersom man även lagt på en ”buffert”.

 

Negativ utveckling

För Värmlands viltstammar, jaktutövningen och jakten med hund är det förödande.

– Värmland har gått från att vara ett jaktlän dit jägare från när och fjärran en gång vallfärdade, till att vara ett län man undviker. Det är en oacceptabel utveckling som måste brytas,  säger Anders Olsson.

 

Västra Värmland

Reviret Stora Bör i sydvästra Värmland har pekats ut som det revir där jakten ska genomföras. Enligt länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegationen är Stora Bör ett revir som omfattas av kriterierna vad gäller täthet av revir i området, genetisk status, socioekonomiska faktorer som skador på tamdjur, påverkan på älgförvaltningen och en mångårig påverkan i området.

Länsstyrelsens sammanvägda bedömning är att Stora Bör är det revir som i nuläget i högst utsträckning uppfyller kriterierna.

Jakt i två vargrevir – missnöjd länsordförande

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev