En utredning av polisers handlande skiljer sig inte åt från metoderna som används vid vanliga brottsutredningar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Beslut om förundersökning mot poliser dröjer

Premium

Chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm ska utreda Bergslagspolisens agerande i samband med den husrannsakan som genomfördes hemma hos en jägare som misstänks för jaktbrott. Om det blir en förundersökning bestäms inom de närmaste veckorna.

I fredags berättade Svenskjakt.se om den husrannsakan som Sofia och hennes två små barn blev utsatta för efter att hennes sambo gripits misstänkt för grovt jaktbrott.

Insatsstyrkan stormade jägarfamiljens hem

Tungt beväpnade poliser ur den regionala insatsstyrkan stormade hennes hem i Rättviks kommun, och Sofia samt hennes sambos försvarsadvokat Sven Severin riktade hård kritik mot agerandet.

Samma dag beslutade ledningen för Polismyndigheten i region Bergslagen att anmäla händelsen till särskilda utredningar, där en åklagare ska bedöma om agerandet varit lagligt eller – som man skriver i ett mejl till Svensk Jakt – om det strider mot polisens regelverk.

 

Färsk anmälan

Ärendet har tilldelats chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm. När Svensk Jakt når honom är det så färskt att han inte ens hunnit läsa anmälan.

– Och även om jag gjort det hade jag inte sagt något i det specifika fallet, eftersom det råder förundersökningssekretess, säger Martin Tidén.

Martin Tidén är bekant för Svensk Jakts läsare sedan tidigare. Det var han som beslutade att inte inleda någon förundersökning mot miljöåklagare Lars Magnusson, efter att Karl Hedin polisanmält denne för att ha missbrukat rätten att använda telefonavlyssning i en utredning om jaktbrott.

För den bredare allmänheten har Martin Tidén på senare tid varit i rampljuset då det är han som åtalat tre poliser för händelsen då den funktionsnedsatte Eric Torell sköts under en polisinsats i Stockholm.

 

Mer än artikel

Om den anmälan som inkommit från Bergslagspolisens ledning har alltså Martin Tidén inget att säga, mer än att han inte går på några uppgifter som framförs i en tidningsartikel. Det krävs mer än så och det kommer att dröja minst en vecka, kanske mer, innan han tar beslut om en förundersökning ska inledas eller om ärendet avskrivs.

– Och inte ens då är det säkert att jag berättar något. Om ärendet avskrivs är det offentligt, inleds det en förundersökning råder sekretess, säger Martin Tidén.

 

Inblandade förhörs

En utredning av polisers handlande skiljer sig inte åt från metoderna som används vid vanliga brottsutredningar. Skillnaden är att det är särskilda åklagare och särskilda poliser som står för utredandet.

– Om jag bedömer att det finns misstanke om brott – och den tröskeln är inte särskilt hög – bestämmer jag vilka utredningsåtgärder som ska vidtas. Det handlar om att ta in dokumentation och höra de inblandade, säger Martin Tidén.

Vad gäller det polisledningen i Bergslagen skriver, att åklagaren ska bedöma ”om det strider mot polisens regelverk”, säger Martin Tidén:

– Jag vet inte vad de menar med det sistnämnda. Jag tittar bara på det straffrättsliga ansvaret. I övrigt är det inget som vi kommenterar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev