Jägaren vars vapenlicenser blev återkallade efter en jaktolycka ger sig inte, utan överklagar förvaltningsrättens beslut till kammarrätten. Foto: Martin Källberg & Mostphotos

Beslut om återkallade vapen överklagas

Premium

Jägaren som fått sina vapentillstånd återkallade efter att han sköt jaktledaren i benet, ska överklaga beslutet till kammarrätten.

Svenskjakt.se berättade tidigare om händelsen som ledde till att jägaren inte längre får inneha vapen. Efter att ha skjutit mot vad han trodde var en björn, och då jaktledaren träffades i benet, bedömer både Polisen och Förvaltningsrätten i Falun att han är olämplig att inneha vapen.

 

Kritiskt ombud

Nu har jägaren tillsammans med sitt juridiska ombud, Ludvig Olsson vid Severin advokater, bestämt sig för att överklaga förvaltningsrättens beslut.

De menar att det är märkligt att Polisen väljer att återkalla licenserna redan nu.

– Utredningen har inte ens kommit så långt att han blivit delgiven misstanke om brott. De höga krav som ställs på utredningen avseende återkallelsebeslut kan därför inte på något sätt anses uppfyllt, säger Ludvig Olsson till Svensk Jakt.

 

Tidigt förhör

Ludvig Olsson är också kritisk mot att förvaltningsrätten lägger stor vikt vid den förhörsutskrift som Polisen bifogade handlingarna till förvaltningsrätten när beslutet överklagades.

– I stället för att delge rätten utdrag ur utredningen skickade man med utskriften från ett förhör som hölls kort efter den olyckliga händelsen. En utskrift som enligt min klient innehåller direkta felaktigheter.

– Att lägga dessa uppgifter till grund för ett återkallelsebeslut är enligt vår mening djupt bekymmersamt, inte minst ur ett rättssäkerhetsperspektiv, säger Ludvig Olsson.

 

Ovanlig begäran

Inför förhandlingen i kammarrätten överväger man att begära att den sker muntligen. Något som är mycket ovanligt vid ett ärende som detta.

– Det är viktigt att jägaren får möjlighet att bemöta uppgifterna ordentligt och förklara sin bild av händelseförloppet, säger Ludvig Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev