Foto: Anders Jarnemo

Beslut i riksdagen: Så ska jakten på skarv öka

Jakten på skarv ska öka. Det har riksdagen beslutat med stor majoritet.

Det var i början av november som det blev klart att en majoritet i riksdagen vill begränsa antalet skarvar. Detta efter att Socialdemokraternas kongress röstade för en motion från Socialdemokraterna i Kalmar län som syftar till att kraftigt minska antalet skarvar.

S-beslut: Skarvarna ska minska kraftigt

På torsdagen var det debatt och votering i riksdagen om förslaget att rädda fiskbeståndet i Östersjön. Bakgrunden är ett betänkande ifrån riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Förslaget innehåller flera förslag där frågan om skarvens framtid är en del.

 

Eget initiativ

Riksdagens beslut lyder: Öka jakten på skarv genom att tillåta allmän skyddsjakt på skarv på eget initiativ och utreda möjligheterna till allmän jakttid på skarv, samt överväga ytterligare åtgärder för att begränsa skarvstammens tillväxt.

Det här är en seger för alla de, i första hand borgerliga politiker, som år efter år har motionerat och debatterat för ökad jakt på skarv.

Ett sådant beslut blev emellertid möjligt först när Socialdemokraterna på sin partikongress svängt i frågan.

– Fantastiskt att vårt kongressbeslut att kraftigt minska skarvbeståndet fått genomslag så snabbt, skriver Björn Petersson, riksdagsledamot (S) från Kalmar, i ett pressmeddelande.

 

Stor majoritet

Riksdagsbeslutet att öka jakten på skarv togs med stor majoritet då samtliga partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom beslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev