Publicerad 9 november 2018 - 15:22

Trots att lodjuren blir fler i Kalmar och Jönköpings län där de har nått uppsatta mål, dröjer länsstyrelserna med besked om det blir licensjakt i vinter. Foto: Olle Olsson

Besked om lojakt dröjer

Trots en växande lodjursstam och att miniminivåer uppnåtts är det inte alls säkert att det blir licensjakt i Jönköpings och Kalmar län i vinter. Eventuella beslut ligger mer än en månad fram i tiden.

Igår berättade vi på svenskjakt.se om Smålands växande lodjursstam, något som bland annat resulterat i att flera jakthundar skadats av lodjur.

I Kronoberg har lostammen enligt inventeringar ännu inte nått de nivåer som gör att länsstyrelsen kan tillåta jakt, men i Kalmar och Jönköpings län är de över målen enligt förra vinterns inventeringar.

– Om det blir jakt eller inte avgörs inte bara av hur det ser ut i Kalmar, utan hänsyn tas till situationen i andra län. Men om man enbart ser till länet hade vi under föregående inventeringsperiod 8,5 föryngringar, vilket är över miniminivåer och förvaltningsnivåer, säger Fredrik Ustrup, vilthandläggare på länsstyrelsen.

 

I hela länet

Han beskriver en lodjursstam som ökat över tiden, och med förekomst över hela länet. Under förra året säkrades ingen föryngring i den norra länsdelen, men det betyder inte att där är lodjurstomt.

– Nej, man får nog säga att vi har lodjur i hela länet. Hittills i år har vi sju angrepp på får från norr till söder. Men jag kan inte säga att skadorna ökat med den växande lodjursstammen, eftersom det lika gärna kan bero på att en individ specialiserat sig på att ta får som att lodjuren blir fler.

 

Målen är nådda

Fredrik Ustrup nås av rapporter från jägare att lodjuren påverkar rådjursstammen, och tror att det lokalt kan vara så.

– Men sett över hela länet tyder varken antalet viltolyckor eller avskjutningen på att rådjursstammen är på nedåtgående, säger han.

Lodjursstammen växer och uppsatta mål är nådda. Men något besked om det blir licensjakt i Kalmarlänet i vinter kan, eller vill, Fredrik Ustrup inte ge.

– Det diskuteras hos oss och mellan länen i förvaltningsområdet, så mycket kan jag säga. Först mot slutet av året, i mitten av december, tas ett beslut, säger Fredrik Ustrup.

 

Halv för gränsfall

Samma besked lämnar vilthandläggare Linda Andersson på länsstyrelsen i Jönköpings län. Om det blir lodjursjakt tas beslutet först innan årsskiftet.

– Det är något som vi diskuterar med de andra länen i det södra förvaltningsområdet. Men för Jönköpings län finns förutsättningarna. Senaste inventeringsresultatet visade 6,5 föryngringar, miniminvån är fem, säger Linda Andersson.

Halva föryngringar kan tyckas förvirrande, men kommer av att det blir en halv när den delas med angränsande län. Om inte så görs berörs Jönköpings län av åtta föryngringar.

 

Flera faktorer

Med en omräkningssiffra på 5,5 ska länet ha eller beröras av en lodjursstam som uppgår till 44 individer.

– Trenden har länge varit att lodjursstammen ökar i länet. Men som sagt, tre av de inventerade föryngringarna delas med andra län, säger Linda Andersson.

Sett till enbart Jönköpings län där miniminivån i förvaltningsplanen är satt till 5 och inventeringen visade 6,5 skulle man teoretiskt kunna tillåta jakt på åtta lodjur. Men så enkelt kan man inte resonera, enligt Linda Andersson.

– Nej, det finns flera faktorer som spelar in. Annan dödlighet, skyddsjakt, ja det finns mycket som påverkar ett möjligt jaktuttag.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram