En 60-årig man fälldes 2019 för grovt rattfylleri efter att ha kört traktor berusad. Nu förlorar han även sin vapenlicens. Foto: Lars-Henrik Andersson

Berusad traktorförare förlorade vapenlicensen

Mannen körde traktorn berusad. Nu har han blivit fråntagen sitt vapen efter att kammarrätten i Sundsvall ändrat en friande dom i Förvaltningsrätten i Falun.

Mannen dömdes för grovt rattfylleri 2019, efter att han åtalats för att ha kört traktor trots att han druckit alkohol. Dagens Juridik skriver om fallet, där polisen efter rattfylleridomen återkallade mannens vapenlicens.

 

Ändrat livsstil

Mannen, som är i 60-årsåldern, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och förklarade att han kört traktorn utan anmärkning i högst 35 kilometer i timmen och att det inte fanns någon annan trafik.

Han har dessutom hållit sig från alkohol efter händelsen, vilket han ansåg talade till hans fördel.

En majoritet i rätten ansåg att omständigheterna vid gärningstillfället och den tid som förflutit utan anmärkningar styrkte mannens rätt att behålla licens och vapen, och upphävde polisens beslut.

 

Fällande dom

Men Förvaltningsrättens ordförande höll inte med, och ville avslå mannens överklagan.

Nu gör Kammarrätten i Sundsvall samma bedömning som rådmannen. Även om mannen innan händelsen är ostraffad och färdades en kort sträcka med traktorn, anser rätten att han inte kan undgå att få vapenlicensen återkallad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev