Tillstånd att förvara vapen hos annan gäller under tre år.

Tillstånd att förvara vapen hos annan gäller under tre år. Foto: Martin Källberg

Utflyttad man får behålla vapen i föräldrahemmet

En man som ansökt om att få förvara vapen i sitt föräldrahem, trots att han själv inte bor där, har nu fått tillåtelse till detta. Både förvaltningsrätten och kammarrätten avslog Polisens beslut.

Vapen ska förvaras hos den som äger dem, om inte särskilda skäl finns för att de ska förvaras hos någon annan. Mannen, som förut bott hos sina föräldrar i Dalarna, flyttade 2010 till Stockholm. Polisen gav då tillstånd att mannen fick förvara sina jaktvapen hos sin far.

Tillstånd att förvara vapen hos annan gäller under tre år.

Inga särskilda omständigheter

Polisen menar nu att det inte finns några särskilda omständigheter som gör att mannen borde få förvara vapnen hos sin far, i dennes godkända vapenskåp.

Högre risk

Mannen å andra sidan menar att det borde ligga i allas intresse att vapnet inte ska hamna i fel händer, vilket det blir högre risk för om han ska föra med sig vapnet på tåg från Stockholm till Dalarna, där han jagar på marker kring föräldrahemmet.

Fick rätt

Mannen överklagade Polisens beslut till förvaltningsrätten som gav mannen rätt, varpå polisen överklagade till kammarrätten, som än en gång gav mannen rätt.

Mannen får därmed fortsätta åka tåg utan vapen och förvara dessa hos sin far.

Vad krävs för att förvara vapnen hos någon annan?

Vad som egentligen krävs för att det ska anses föreligga särskilda skäl för tillstånd att förvara skjutvapen hos någon annan ska nu avgöras av högsta rättsinstans i landet. Det står klart efter att Högsta förvaltningsdomnstolen den 19 maj meddelat så kallat prövningstillstånd i ett mål där en man förvarat sina vapen hemma hos sin far.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev