Budgivningen stannade på 36.000 kronor när Ingmar Bergmans hagelbössa, en Merkel M/47 E gick på auktion. Foto: Widforss/Auctionet & Hans Christiansson/Mostphotos

Bergmans bössa gick för 36.000 kronor

Premium

Ingmar Bergmans hagelbössa nådde inte upp till utropspriset, men den klubbades på nätauktionen för 36.000 kronor. Skyhögt över vad ett sådant vapen är värt utan Bergmanproveniens.

Svensk Jakt berättade för någon vecka sedan om Auctionets vårkvalitetsauktion där Ingmar Bergmans side by side, en Merkel M/47 E, bjöds ut tillsammans med konst, möbler och glas.
Enligt vapenhandlaren Roger Berggren på Berggrens vapen i Alvesta, ett vapen i fint skick tillverkat 1972, som kostar cirka 4.500 kronor på begagnatmarknaden.

 

Ingmar Bergmans hagelbössa går på auktion

Avgifter tillkommer

Utan proveniens Ingmar Bergman, vill säga. Med en sådan stannade priset på 36.000 kronor när budgivningen avslutades.
Enligt Tom Österman, intendent på Auctionet, innebär det att köparen får betala cirka 44.000 kronor för att hämta ut vapnet då köpprovision och avgifter tillkommer.

 

Vapnet är tillverkat 1972, har blånerad låda, standardgravyr och är i fint skick. Foto: Widforss/Auctionet

Ingen aktiv jägare

Tom Österman var för övrigt ansvarig då boet efter Ingmar Bergman togs om hand efter den kände regissörens död 2007, och då hagelbössan påträffades. Man diskuterade då om Bergman varit jägare.

– Jag fick uppfattningen att han inte jagat och att bössan bara fanns i huset. Om jag förstod saken rätt så var han inte en aktiv jägare. Kanske någon rabbis eller någon störande skata fick stryka med, men det är bara gissningar, har Tom Österman tidigare sagt till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev