lördag 18 september

Publicerad 16 maj 2021 - 07:25

Hagelbössan, en Merkel M/47E som säljs på auktion med ett utropspris på 45.000 kronor, har ägts av den legendariske filmregissören Ingmar Bergman. Foto: Widforss/Auctionet & Hans Christiansson/Mostphotos (infällda bilden)

Ingmar Bergmans hagelbössa går på auktion

Premium

Var Ingmar Bergman jägare? Troligen inte, men det hindrar inte att han hade en hagelbössa. En Merkel M/47E som nu bjuds ut på kvalitetsauktion med utropspriset 45.000 kronor.

När ansvariga gick igenom dödsboet efter Ingmar Bergman påträffades bland mycket annat också en hagelbössa. En side by side, Merkel M/47 E som först nu har kommit ut på marknaden, i ett större sammanhang åtminstone.

Detta i Auctionets vårkvalitetsauktion där Widforss säljer Ingmar Bergmans dubbelbössa, och där den i katalogen visas vid sidan om glas, möbler och konst, bland annat. Auktionen pågår fram till den 23 maj.

Men var Ingmar Bergman verkligen jägare?

 

Kanske en rabbis

Tom Österman, som är intendent på Auctionet, tog efter Bergmans död 2007 hand om hans dödsbo, och var också ansvarig för den auktion som då följde. I ett mejl till Svensk Jakt skriver han:

– Vi pratade då om Ingmar hade varit jägare, men jag fick uppfattningen att han inte jagat och att bössan bara fanns i huset. Om jag förstod saken rätt så var han inte en aktiv jägare. Kanske någon rabbis eller någon störande skata fick stryka med, men det är bara gissningar.

 

Vapnet är tillverkat 1972, har blånerad låda, standardgravyr och är i fint skick. Foto: Widforss/Auctionet

I fint skick

Vad är då en Merkel M/47E värd? Med och utan proveniens Ingmar Bergman.

– Vapnet som är tillverkat 1972 har blånerad låda och är i fint skick, med standardgravyr sådan som på den vanliga Merkel 8. E står i det här sammanhanget för att bössan har ejektor. Jag skulle säga att priset på en sådan är 4.500 kronor, säger vapenhandlaren Roger Berggren på Berggrens Vapen i Alvesta när Svensk Jakt ringer och frågar.

 

Ett särskilt föremål

Kan då det faktum att en av de mest kända svenskarna ägt vapnet öka värdet till 45.000 kronor, vilket är utropspriset i katalogen?

Om Bergman varit jägare och förknippats med den svenska jaktkulturen, som till exempel Liljefors, hade svaret kunnat vara ja. Men nu handlar det bara om att han har ägt vapnet, inte gjort något med det. Han förknippas inte med jakt och skytte, vilket borde ha betydelse.

– Man ska också komma ihåg att det är ett vapen och inte ett nattygsbord eller toalettpappershållare som vem som helst kan köpa. Det krävs licens, och vapenintresse, och det gör att antalet möjliga köpare är betydligt färre än det är till andra Bergmanföremål, säger Roger Berggren.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram