Hensgårds vvo med flera andra jaktlag kräver skyddsjakt på alla vargar i Rackenreviret, efter flera angrepp på jakthundar. Foto: Boo Westlund

Begäran om skyddsjakt efter flera angrepp på jakthundar

Två dödade jakthundar och ytterligare en skadad jakthund har fått jägare och markägare i Västra Ämtervik att tröttna. I en skrivelse till länsstyrelsen i Värmland begär de att få skjuta alla vargar i Rackenreviret.

Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet Värmland, har på uppdrag av berörda jaktlag och älgskötselområden i Rackenreviret skickat in en skyddsjaktsansökan.

Bertil Forsberg. Foto: Boo Westlund

 

Vill ha snabbt besked

Målet är att så snabbt som möjligt skjuta bort alla vargar, som efter det sista dödliga angreppet på en jämthund passerat en gräns för vad ortsbefolkningen tål.

– Måttet är rågat, säger Bertil Forsberg.

– I mitt eget jaktlag Hensgårds vvo har vi beslutat att inte jaga älg förrän vi fått en lösning på den lokala vargproblematiken.

Vargarna har blivit allt mer närgångna och räds inte längre människor. De rör sig nära tamdjur och bebyggelse och det också i dagsljus, med människor i rörelse. Under årets älgjakt har två hundar angripits, och den första klarade sig troligen enbart på grund av en hundförare som sprang och skrek för att få vargarna att lämna hunden.

Fyraårige jämthunden Elvis dödades förra fredagen av vargar i Rackenreviret. Foto: Privat

Vill inte drabbas igen

Bertil Forsberg vill inte vänta på fler tragiska händelser.

– Att i dagsläget vänta på ytterligare incident innan skyddsjakt beviljas är fullständigt korkat och ger en oerhört kraftfull negativ signal till de människor och bygder som skall leva med detta gissel.

Vargarna har enligt ansökan ändrat beteende under sommaren.

Där finns enligt jägarnas bedömning minst fem vargar, varav tre är årsvalpar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev