Länsstyrelsen Dalarna har ökat sitt inventeringsarbete i fält. Nu visar inventeringen att vargstammen ökar kraftigt i länet. Foto: Dennis Jacobsen / Mostphotos & Olle Olsson

Bättre inventering – då ökade vargstammen

Premium

Dalarnas vargstam har i det närmaste fördubblats det senaste året, det visar länsstyrelsens inventering. Samtidigt visar uppgifter ur Rovbase att länsstyrelsen plötsligt utökat sitt inventeringsarbete i fält rejält jämfört med tidigare år.

Det var i början av mars som Svensk Jakt avslöjade att länsstyrelsen Dalarna inte är ute i fält och inventerat varg i lika hög grad som övriga länsstyrelser i Mellansverige.

Uppgiften bygger på länsstyrelsernas egna data som läggs in i databasen Rovbase där färgkodade kartor visar i hur stor utsträckning länsstyrelsen inventerat länens olika delområden.

Bristfällig inventering kan leda till svart hål i vargstammen

Även vid den då pågående varginventeringen vintern 2019/20 visade uppgifter i Rovbase att Dalarnas länsstyrelse inte alls var ute lika mycket i fält som övriga länsstyrelser i Mellansverige. Sämst inventerat var vid tillfället centrala Dalarna, alltså området runt Siljan. Just det område där det uppges finnas ”ett svart hål” i vargstammen.

 

Så här såg varginventeringsinsatsen ut i Dalarna den 28 februari i år. Gul eller grön markering visar att inventeringsrutorna är körda i enlighet med instruktionerna från Viltskadecenter. Källa: Rovbase

– Det är olyckligt att det blivit så här men det har varit en ovanligt svår inventeringssäsong. Några förklaringar är att det är ett glest vägnät i vissa delar av länet. Dessutom finns det bommar som vi inte kommer förbi och det har varit glashalt eller tjällossning på skogsbilvägarna under vintern. När det dessutom varit snöbrist har vi heller inte kunnat använda skoter för att inventera, sa Lena Berg rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna, i en intervju med Svensk Jakt som publicerades den 4 mars i år.

Statistik visar: Dalarna sladdar i varginventeringen

Vi intervjutillfället återstod en knapp månad kvar av varginventeringen. På en direkt fråga om länsstyrelsen Dalarna skulle klara av inventeringsuppdraget de skulle genomföra svarade Lena Berg:

– Det hoppas jag.

 

Så här såg varginventeringsinsatsen ut i Dalarna när inventeringen avslutades den 31 mars i år. Gul eller grön markering visar att inventeringsrutorna är körda i enlighet med instruktionerna från Viltskadecenter. Källa: Rovbase

Så här såg varginventeringsinsatsen ut i Dalarna när inventeringen avslutades den 31 mars i år. Gul eller grön markering visar att inventeringsrutorna är körda i enlighet med instruktionerna från Viltskadecenter. Källa: Rovbase

Och nu står det klart att länsstyrelsen Dalarna lagt in en högre växel efter intervjun. För enligt uppgifter i Rovbase klarade myndigheten till sist av att köra de flesta av länets inventeringsrutor i enlighet med det uppdrag de har fått av Viltskadecenter.

 

Här hittades vargreviren som berör Dalarna den senaste inventeringssäsongen. Källa: Viltskadecenter

Dessutom har vargstammen i Dalarna, enligt länsstyrelsens inventeringar, ökat från 35 vargar säsongen 2018/19 till 65 vargar säsongen 2019/20.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev