Jägare ska inte agera soldater, med alla risker det innebär. De som vill engagera sig i försvaret kan göra det som hemvärnssoldater, anser insändarskribenten. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Bättre att jägare går med i hemvärnet”

REPLIK. Det finns redan många jägare som är engagerade i försvaret. Både som yrkesmilitärer och som hemvärnssoldater. Jägare som vill göra en insats för vårt försvar kan med fördel söka sig till hemvärnet. 

Det finns bättre sätt att delta i försvaret av vårt land än som organiserad jägare i ett jaktlag, vilket skribenten av artikeln Att inte utnyttja jägarna vid ett krig vore tragiskt, anser är en bra idé. 

Jägarna är goda skyttar med sina egna vapen. Vapnen är nästan alltid utrustade med kikarsikten och i många fall även med mörkersikten. Problem är dock ammunitionen. Försvaret går ifrån .308, vilket skulle vara bra för jägare med just denna kaliber. 

Stora risker

Vad gäller mörkersikten är det inte särskilt bra med infraröda sikten. Det belyser terrängen och en motståndare ser ju direkt var jägaren sitter. 

Man bör tänka noga igenom risken med att låta jägarna agera som en egen kår. Som i tidigare inlägg sades blir ju samtliga civila bostäder potentiella mål för en motståndare. 

Hemvärnet finns

Det är bättre att jägare som vill göra en insats och som inte redan är med i hemvärnet i stället går med där. Tyvärr är den grupp av jägare som fortfarande jagar men är över 70 år inte aktuella för att delta i hemvärnet. 
Dessa är en stor tillgång till vårt civila samhälle. 

Fotnot: Med denna replik sätter redaktionen definitivt stopp för debatten om jägares roll i försvaret. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.