Lodjursjakten är över även i Jönköpings län, där det fanns 17 djur på tilldelningen. Foto (i hägn): Kristoffer Pettersson

Avlyst lodjursjakt – stort intresse för sms-tjänst

Lodjursjakten är över i Jönköpings län sedan samtliga lodjur på tilldelningen är avräknade.

Jönköpings län var under årets jakt uppdelat i två delområden, där länsstyrelsen beslutade om licens på sex lodjur i den östra delen och elva i den västra.

Länsstyrelsen beslutade också om en hondjurskvot, där det i väster fick fällas högst fyra reproduktiva hondjur. I det östra jaktområdet sattes gränsen vid två hondjur.

Snabbt med spårsnö

Liksom i grannlänet Kronoberg lyckades jägare i länet trots dåliga förhållanden skjuta ungefär hälften av tilldelningen under den första veckans jakt.

Med spårsnön som kom i mitten av lodjursjaktens andra vecka gick det snabbare. Jakten avlystes omgående i jaktområdet med sex lodjur på tilldelningen på onsdagsmorgonen.

Så många lodjur får fällas vid 2023 års licensjakt

Då återstod sex djur i länets västra del. Bara några timmar senare avlystes jakten även där.

Något som om inte annat visar vilken betydelse nyfallen snö har för jakt på lodjur, då man kan jämföra med fjolåret när jakten pågick under hela mars månad i Jönköpings län, och då det fanns lodjur kvar på licensen när jakttiden var slut.

Fungerat bra

På länsstyrelsen är rovdjursansvariga Linda Andersson nöjd med hur lodjursjakten har fungerat.

Linda Andersson.

– Jägarna har rapporterat in fällda lodjur i rätt tid, och vi har genom det kunnat hålla övriga jaktlag och jägare uppdaterade. Det har varit ett stort intresse för vår sms-tjänst med närmare 1.900 mottagare, säger Linda Andersson.

En uppmaning

Till kommande jaktår vill Linda Andersson skicka med en uppmaning till lodjursjägare och andra som behöver och som är intresserade av att få information via sms.

– Anmäl er till sms-tjänsten i tid. I år satte vi 26 februari som sista dag i beslutet. Risken finns att man annars missar viktig information, eftersom det är omöjligt för oss att uppdatera sms-listan i takt med att det kommer in nya namn och nummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev