Vargen som avlivades söder om Kiruna var en invandrare från den finsk-ryska vargstammen. Foto: Lillian Tveit / Mostphotos

Avlivad varg hade finsk-ryskt ursprung

Premium

Den varg som för några veckor sedan avlivades söder om Kiruna var en invandrad finsk-rysk varg. En annan varg av skandinaviskt ursprung finns i samma område, men töväder och regn har försvårat spårarbetet.

Vargen avlivades från helikopter efter att den tagit sig igenom ett viltstängsel och in på ett område där Girjas sameby håller sina renar. Situationen när skyddsjaktbeslutet togs beskrevs som akut där det då inte fanns tid att avgöra vilken varg som angrep vargarna.

Precis innan skottet föll hade vargen jagat och slagit en ren.

 

Kirunavargen avlivad – skjuten från helikopter

Tankar om flytt

Tidigare fanns tankar om att söva och vaccinera den invandrade vargen, för att om fyra månader ha en möjlighet att flytta den till varglänen i södra delarna av Sverige.

De tankarna föll med avlivningen.

 

Vargen utanför Kiruna har finsk-ryskt ursprung – kan komma att flyttas

Länsstyrelsen i Norrbotten bekräftade under fredagen att den avlivade vargen var den finsk-ryska varg som kallats Kalixforsvargen, i Rovbase betecknad som G71-20.

Ytterligare en varg har spårats i samma område, men med regn och töväder har alla möjlighet att spåra vargen försvunnit. Nu väntar både samer och länsstyrelsens personal på kyla och snö.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev