Den varg som setts i byar utanför Kiruna har finskt-ryskt ursprung visar dna-analysen. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Vargen utanför Kiruna har finsk-ryskt ursprung – kan komma att flyttas

Den varg som observerats söder om Kiruna har finsk-ryskt ursprung visar dna-analysen. Två samebyar har ansökt om skyddsjakt på vargen.

Det är Sameradion & SVT Sápmi som rapporterar att länsstyrelsen i Norrbotten nu fått svar på det dna-prov som skickats in för analys.

Varg observerad nära gårdar söder om Kiruna

– Det är så att finsk-ryska vargar har ett viktigt genetiskt värde om den kommer ner till den skandinaviska populationen, säger Alexander Winiger, handläggare på länsstyrelsens fältenhet.

Han uppger för Sameradion & SVT Sápmi att ett beslut om vargens framtid väntas inom kort. 

Girjas och Laevas samebyar har ansökt om skyddsjakt på vargen, uppger Sameradion & SVT Sápmi. Ett annat alternativ som kan komma att övervägas är en flytt av vargen. Det är i så fall Naturvårdsverket som tar ett sådant beslut.

– I fjol rörde sig vargarna i stora områden. Den här vargen däremot verkar hålla sig i samma område. Men vi vet inte hur den kommer bete sig framöver, säger Alexander Winiger, till Sameradion & SVT Sápmi.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev