Publicerad 14 juni 2013 - 10:59

Åtelkameror ska utredas

Åtelkamerorna ska utredas vidare – av jaktlagsutredaren. Foto: Jan Henricson

Svensk Jakt har tidigare berättat att regeringen planerade att utreda hur åtelkameror på ett enklare sätt än nu ska få användas i viltförvaltningen. Nu har jaktlagsutredaren Håkan Larsson fått i uppdrag att titta även på denna fråga.

Många jägare hade hoppats på lättnader vad gäller användningen av åtelkameror i och med den nya kameraövervakningslagen. Men det visade sig bli tvärt om. Användandet försvårades på så sätt att den som sätter upp en kamera utan särskilt tillstånd även kan bli skadeståndsskyldig gentemot en person som ofrivilligt fångas på bild.

Svenska Jägareförbundet kritiserade den nya lagen och framförde en lång rad argument för att åtelkameror skulle vara tillåtna att använda utan tillstånd. Man hade också förslag på vilka regeländringar som kan göras för att underlätta användandet.

Uppenbarligen har regeringen lyssnat, när nu jaktlagsutredningen även får denna fråga på sitt bord.

Regeringen tar beslutet mot bakgrund av den snabba tillväxten i vildsvinsstammen. För att kunna reglera den vill man utreda frågan om kameraövervakning av vilt.

Eskil Erlandsson– Det är mycket angeläget att vi kommer tillrätta med den stora problematik som finns kring vildsvinen i vissa delar utav vårt land. Kameraövervakning kan vara ett alternativ för en mer effektiv förvaltning av stammen till mer hållbara nivåer. Därför ger vi nu detta tilläggsuppdrag till jaktlagsutredaren att utreda, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

I samband med uppdraget vad gäller åtelkameror har också jaktlagsutredaren fått nya direktiv vad gäller frågan om utfodring och arrendatorers jakträtt. Dessa frågor skulle behandlas senare i utredningen, men Håkan Larsson anmodas nu att komma med ett delbetänkande vad gäller detta senast 30 juni nästa år.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram