I landskampen var det hemmanationen Finland som var klart bäst i år med Sverige på andra plats och Norge trea. Foto: Privat

Äntligen nordiskt mästerskap i kombinerat skytte

Efter två år med pandemi kunde vi äntligen hålla NM i kombinerat skytte i Finland. Sverige kom på andra plats efter Finland som hade ”vilat” sig i form under pandemin i lagtävlingen.

Det var ett mycket bra arrangemang av Finland som brukligt på väldigt fina banor i Mäntsälä, 6 mil norr om Helsingfors, där årets Nordiska Mästerskap avgjordes. Sverige kom på en fin andraplats i lagtävlingen där de åtta bästa skyttarna ingick. Hemmanationen Finland var med sina mycket jämna resultat svårslagna. Alla åtta skyttar låg mellan 365-375 poäng och det gav guld och även nytt NM-rekord för lag.

 

Här är de tio bästa skyttarna som får pris. Med ett bra skytte av David Sandelin på 369p och 7p bakom segraren blev det en sjätte plats. Foto: Lars Björk

Finnarna starka

I öppen klass var det hemmaskytten Ronnie Skata som fick kliva överst på pallen med 375p. För att få fram tvåan och trean, med båda med 373p, krävdes det särskjutning mellan de två finländarna Pekka Hautamäki och Christian Höckert, där den förstnämnde höll nerverna bäst i styr och fick silver.

I A60-klassen var tre finländare på pallen där segraren Kimmi Livonen hade fina 363p, med lagledaren Pekka Karhunen på andra plats endast en poäng bakom.

 

Niklas Bergström, i mitten på bilden, var bäst på älgen med 93 poäng. Foto: Lars Björk

Säker segrare

I den nya klassen A70 för de som är äldre än 70 år var det Svensk seger genom Bertil Kainulainen på fina 326p.

– Nu har jag snart vunnit allt, sa Bertil.

Han har vunnit EM, NM i öppen-, A60 och nu A70 klass samt Jägar-SM två gånger, allt i kombinerat skytte.

 

På pallen i trap, från vänster Jonny Karlsson silver, Mats Larsson guld. Foto: Lars Björk

Saknar ungdomar

I damklassen var det nio skyttar som gjorde upp om segern, tyvärr ingen dam från Sverige som var med. Där var det Tonje Fugelås Kvindbö som var bäst på 340p med Siv Eriksen på 326p samt Finländska Sirke Lehtilä på tredjeplats med 317p.

I juniorklassen var det endast sju skyttar som deltog, sex från Finland och en från Norge. Detta är lite oroande då det överlag har varit lite skyttar även på hemmatävlingarna i Norden och då främst juniorer. Här måste vi som förbund se vad vi kan göra för att locka dit dem igen.

Nästa år är det Norge som står värd för NM första helgen i augusti.

 

Två sammanbitna svenskar som skulle skjuta isär om segern. Från vänster Jonny Karlsson och Mats Larsson. Foto: Lars Björk

Lars Björk

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev