Länsstyrelsen i Gävleborg har avslagit ännu en skyddsjaktansökan på varg i Ockelbo. Foto: Lillian Tveit / Mostphotos

Ännu en ansökan om skyddsjakt i Ockelbo avslås

Ännu en skyddsjaktsansökan på varg i Ockelbo har avslagits av länsstyrelsen i Gävleborg. Enligt beslutet går det inte att avgöra vilken eller vilka vargar i området som angrep en hund i Mo den 5 oktober, och då finns det enligt länsstyrelsen inget som pekar på en förhöjd risk för nya angrepp.

Oavsett vilken varg eller vargar det handlar om bedömer länsstyrelsen att det inte går att avgöra om de är mer benägna att angripa tamdjur än andra vargar.

Naturbevakare kan ha spårat rekordstor vargflock

Med det som utgångspunkt anser länsstyrelsen att det inte går att säga att det råder en förhöjd risk för angrepp i området. Beslutet stödjer sig på Naturvårdsverkets och Viltskadecenters vägledning.

Där kan man bland annat läsa att en ”allvarlig skada” ska ses som ett skäl för skyddsjakt.

 

Osannolikt eller inte?

Länsstyrelsen i Gävleborg för på sin hemsida ett resonemang kring förutsättningarna.

Där skriver länsstyrelsen ”För att skälet ”allvarlig skada” ska anses vara uppfyllt krävs att det är sannolikt att en allvarlig skada kommer att inträffa. I de fall skadan redan har nått en allvarlig nivå ska det också vara sannolikt att skadan förvärras ytterligare genom förnyade skador. En bedömning om den aktuella skadebilden är allvarlig och om det finns risk för att ytterligare allvarlig skada uppstår, görs alltid från fall till fall.”

Femte skyddsjaktansökan på samma varg

Avslår ansökan

Med hänvisning till att länsstyrelsen i dagsläget inte kan fastställa identiteten på de vargar som attackerar hundar i området så går det enligt beslutet heller inte att säga att det råder en förhöjd risk för allvarlig skada.

Människors oro och otrygghet är dessutom inget skäl för skyddsjakt i det aktuella fallet. Länsstyrelsen gör bedömningen att en sådan situation inte råder, och avslår ansökan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev