En välmeriterad gråhund dödades i månadsskiftet av varg i norra Gävleborg. Hunden grävdes under torsdagen upp för att kontrollera skadorna och bekräfta dödsorsaken. Foto: Mostphotos

Begravd gråhund besiktigades – dödad av varg

En välmeriterad gråhund dödades i månadsskiftet av varg i norra Gävleborg. Det har länsstyrelsens naturbevakare konstaterat efter att man idag grävt upp den döda hunden och genomfört en besiktning.

Rykten började cirkulera om att en gråhund dödats av varg under älgjakt nordöst om Hennan i norra Gävleborg. Det här skulle ha hänt för en dryg vecka sedan.

Länsstyrelsen sökte efter uppgifter och kom också i kontakt med en jaktkamrat till den norske hundägaren.

– Vi fick koordinater och fann platsen där man grävt ner hunden. Hunden var välbehållen i kylan och vi kunde besiktiga den, säger Hans Blomgren, länsstyrelsens naturbevakare i norra Gävleborg.

Gråhunden dödades under älgjakt nordost om Hennan i norra Gävleborg. Karta: Google map

Tydliga tecken på varg

Det var heller ingen tvekan om att det var varg som dödat gråhunden.

– Det var en ganska enkel bedömning. Hunden hade fått kraftiga bett över hela kroppen, typiska för varg, säger Hans Blomgren.

Den norske hundägaren rapporterade inte händelsen som inträffade någon gång i månadsskiftet. När hunden hittades död begravdes den på platsen och länsstyrelsen har inte fått någon anmälan om angreppet.

– Hundägaren blev nog så chockad av händelsen att det aldrig blev aktuellt med en rapport, säger Hans Blomgren.

 

Många vargar i området

I det aktuella området finns inget fastställt revir, men däremot gott om varg. Enligt Hans Blomgren börjar det bli trångt i länet med många rapporter om varg.

Inventeringssäsongen har börjat och med den snö som förväntas komma under helgen räknar han med ett ökat antal rapporter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev