Nu startar älgjakten i södra Sverige, och samtidigt upphör brunstuppehållet i norra Sverige. Jägareförbundet har rett ut vad som gäller när en älg faller på grannens mark. Vem har rätt till kött och trofé, och vem ska betala fällavgiften? Foto: Kjell-Erik Moseid

Älgjakt: Vem har rätt till den skjutna älgen?

Under älgjakt händer det ibland att påskjutna älgar går över gränsen till grannen. Oftast löser det sig i samförstånd och med gott samarbete, men vad säger lagen? Vem äger älgen?

Jägareförbundet har sammanställt reglerna, för såväl fallvilt som trafikälgar och älgar som under älgjakt dör eller spåras och avfångas på annan mark än den egna.  Här finns Jägareförbundets sammanställning.

 

Vem äger älgen, och vem har rätt till trofén? Foto: Lars-Henrik Andersson

Samarbete och samförstånd

Där finns några goda exempel som ger en bra vägledning när frågan dyker upp. Helt enkelt är det inte, och ett gott råd är att redan innan jakten diskutera detta med jaktgrannarna. Det brukar lösa det mesta för att undvika svåra tvister om kött, fällavgifter och rätten till eventuella troféer.

 

Jakten på vuxna djur startar den 8 oktober. Foto: Kenneth Johansson

Även kronvilt

I Jägareförbundets sammanställning finns också beskrivet vad som gäller för jakt på kronvilt. Jakt på vuxna djur är tillåtet från den 8 oktober, men enbart inom kronhjortsskötselområden.

Skåne har särskilda regler inom och utanför kronhjortsområde, med jakt från den 8 oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev