Foto: Kjell-Erik Moseid

Älghundar jagar ren – länsstyrelsen kan begränsa hundanvändning

Länsstyrelsen i Västerbotten har fått rapporter om incidenter där älghundar har jagat och spridit ren. Därför uppmanar länsstyrelsen de ortsbojaktlag, som jagar på statlig mark, till större försiktighet och hänsyn gentemot renarna.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 17 oktober 2019 - 05:00

Det är vilthandläggare Erik Lindberg som skickat ut ett mejl till de jaktlag som jagar älg på statens marker:

”Det är en väldigt känslig period nu för renarna och rennäringen, där samling av renarna sker för att vandra/förflyttas till vinterbetesmarkerna. En störning och skingring av renhjorden kan därför vara förödande och innebära väldigt mycket arbete och merkostnader för renägaren.”

Renskötseln försvåras av småviltjakt – men älgjakten utökas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen påpekar att jakt med hund på statens mark är en förmån som måste hanteras på ett bra sätt. Annars riskerar hundanvändningen att begränsas, varnar länsstyrelsen som också påminner om konsekvenserna enligt rennäringslagen om hund förföljer ren:

”Anträffas en hund medan den jagar eller på annat sätt ofredar ren inom ett område där renskötsel då är tillåten, får hunden, om den inte låter sig fångas, dödas av den som äger eller vårdar ren.”

 

Kopplad hund

Länsstyrelsen tipsar om att inte använda hund som tidigare jagat ren, alternativt att gå med hunden i band under jakten.

”Om olyckan är framme och er hund far efter och jagar ren ombeds ni att omgående ta kontakt med samebyn och meddela vad som hänt samt så snabbt det bara är möjligt fånga in hunden och avvärja en skingring av renar.”

 

Slipper fler incidenter

Länsstyrelsen hoppas nu att informationen till jaktlagen medför att man slipper fler incidenter där älghundar jagar ren under de kvarvarande jaktdagarna.

Enligt Erik Lindberg tror inte att omfattningen av älghundar som jagar ren ökat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev