Älgen ska diskuteras – rekordstort intresse för Sveriges vildnad

Varje år arrangeras seminariet Sveriges vildnad, där fokus läggs på ett aktuellt ämne. I år handlar det om älgen – och rekordmånga har anmält sitt deltagande.

Den 24 november arrangeras Sveriges vildnad på Jägareförbundets huvudkontor Öster Malma.

Sedvanligt brukar omkring ett par hundra åskådare anmäla sitt deltagande. I år är siffran än så länge dubblad.

Bodil Elmhagen

Bodil Elmhagen.

– Intresset är jättestort, så vi har ganska exakt dubbelt så många anmälda som vi brukar ha. Vi brukar ha runt 180–200 anmälda, och tycker att det är rätt bra uppslutning till ett seminarium som går en vardag. Visst, en del är yrkesverksamma men det brukar också vara ganska många privatpersoner som anmäler sig, säger Bodil Elmhagen som är forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet och den som ansvarar för arrangemanget.

Blandad skara

Såväl myndigheter som forskare är representerade bland de som ska föreläsa, i ett för dagen fullspäckat schema. Något som lockat allt från allmänhet till yrkesverksamma.

– Nu närmar vi oss 400 anmälda och precis som tidigare år så är det många privatpersoner, förmodligen majoriteten jägare. Sedan är det förstås yrkesverksamma från länsstyrelser, Jägareförbundet, statliga verk, skogsbolag, politiker och departement. Så det är en väldigt bred uppslutning med allt från de som utför själva förvaltningen, jägare, till yrkesverksamma på olika sätt.

Varför tror du att rekordmånga anmält sig i år?

– Älgen är ju väldigt aktuell på alla fronter och den engagerar många. Det är en förvaltning som berör alla. Det är en art som förvaltas väldigt mycket i Sverige och som har ett förvaltningssystem som är rikstäckande – och frågorna diskuteras hela tiden, säger Bodil Elmhagen.

– Detta, förstås, i kombination med att älgstammen minskat de senaste åren. Även om det är en del av en planerad förvaltning så finns det mycket oro och funderingar kring det, i kombination med att man är orolig över läget på älgstammen med minskande älgkalvar och vad som påverkar med foder, klimat, sjukdomar och sånt. Det finns väldigt mycket som, tror jag, vanliga jägare grunnar över och som man jobbar med inom förvaltningen, så det finns ett brett intresse för många frågor.

Sänds digitalt

Anmälan för att delta på plats är stängd, men seminariet sänds även digitalt – till vilket anmälan är öppen till den 22 november.

Här anmäler du dig till seminariet

Program

9.50 Är deltagare välkomna att slå sig ner i salen eller ansluta digitalt. Praktisk information.

10.00-10.05 Hälsningsanförande Peter Eriksson, ordförande Svenska Jägareförbundet

10.05-10.10 Inledande ord om dagen Bodil Elmhagen, Svenska Jägareförbundet

10.10-10.30 Dagens älgar och dagens svenskar – Vems angelägenhet är älgen? Henrik Ekman. Journalist, författare och fotograf

10.35-10.55 Kommer älgen att rödlistas? Henrik Thurfjell. Artdatabanken, SLU

11.00-11.05 Bensträckare

11.05-11.25 Skogsskötsel anpassad för en tät älgstam Märtha Wallgren. Skogforsk (Stiftelsen skogsbrukets forskningsinstitut)

11.30-11.50 Älgens framtid – skogens konung eller klimatflykting? Fredrik Widemo. SLU

12.00-13.00 Lunchpaus

13.00-13.20 Viltsjukdomsövervakningen 75 år – Älgens hälsa i dåtid, nutid och framtid Erik Ågren. Statens veterinärmedicinska anstalt

13.25-13.45 Björnens predation på älg – konsekvenser för älgförvaltning och pågående forskning i ett flerartsperspektiv Jonas Kindberg. Skandinaviska björnprojektet, SLU & NINA (Norsk institutt for naturforskning)

13.50-14.10 Grensevilt i Sverige och Norge – Flerartsförvaltning av älg och stora rovdjur vid olika skogsbruksmål och älgbetesinventeringsmetoder Barbara Zimmermann. Høgskolen i Innlandet, Norge

14.15-14.25 Bensträckare

14.25-14.45 Älgstammens utveckling samt förvaltningens mål och utformning i Norge Jo Inge Breisjøberget. Jakt- och fiskechef på norska statens skogsbolag Statskog, Norge

14.50-15.10 Förvaltningens mål och utformning i Sverige Jens Andersson. Naturvårdsverket

15.15-15.35 Hur kan betesskadorna på skog minskas? Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets förslag till regeringen Ebba Henning-Planck, Skogsstyrelsen & Jens Andersson, Naturvårdsverket

15.35-16.00 Summering med dagens talare – Hur kan älgen förvaltas för framtiden?

Anmälan sker till sverigesvildnad@jagareforbundet.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev