Projektgruppen, från vänster Anders Nilsson, Ulrika Karlsson-Arne, Jimmy Nyman, Josefina Höglin, Alpo Syväjärvi, Louise Gårdefalk och Filip Ånöstam. Foto: Jägareförbundet

Så ska viltförvaltningen bli mer jämställd

Jämställd Viltförvaltning är en helt ny utbildning för Svenska Jägareförbundets medlemmar. Målet är att med ökad kunskap och jämställdhet kunna förbereda fler att nomineras till älgförvaltningsgrupper.

Svensk Jakt Publicerad 17 augusti 2020 - 10:07

Under lördagen hölls invigning och start av utbildningen Jämställd Viltförvaltning. Med anledning av Covid-19 hölls denna kick-off digitalt. Men på plats på Öster Malma fanns förbundsordförande Torbjörn Larsson samt Södermanlands landshövding Beatrice Ask och höll invigningstal. Även projektgruppen och Alpo Syväjärvi, regionchef i Jägareförbundet Region Mitt, var på plats för att berätta om utbildningen och det arbete som Svenska Jägareförbundet gör i jämställdhetsfrågor. Via digital länk fanns de 90 deltagarna, föreläsare och fler representanter från landets länsstyrelser.

– Det är oerhört glädjande att vi är igång nu. En fantastisk start med 90 kursdeltagare som på eget initiativ engagerar sig i den lokala viltförvaltningen. Nu ser vi framemot en höst med mycket lärdom och engagerade jägare, säger Alpo Syväjärvi.

 

Medveten satsning

Män och kvinnor jobbar mer dynamiskt och en jämställd arbetsgrupp ger fler perspektiv och nya lösningar. Svenska Jägareförbundet vill öka kunskapen inom viltförvaltning och andelen kvinnliga representanter i älgförvaltningsgrupper (ÄFG). Ett naturligt steg i arbetet för jämställdhet i hela organisationen. Målsättningen var att minst hälften av dom sökande skulle vara kvinnor och av dom 90 personer som nu är antagna är 55 kvinnor.

– Ur mitt perspektiv som landshövding är viltvården det mest centrala, det är en viktig del av miljövård. Det moderna samhället behöver engagera jägare från olika delar av samhället, både män och kvinnor. Den här satsningen och utbildningen är bra, det handlar om att engagera fler på en bredare basis, säger Beatrice Ask, landshövding Södermanland.

 

Förbundsordförande Torbjörn Larsson, Södermanlands landshövding Beatrice Ask och Region Mitt´s regionchef Alpo Syväjärvi under inledningen av utbildningen Jämställd Viltförvaltning på Öster Malma. Foto: Ulrika Karlsson-Arne.

Bred förankring

Utbildningsmaterialet är framtaget för att kunna bedrivas på distans under hösten, och kursen beräknas vara klar i slutet av oktober. Därefter kommer även regionala träffar i mindre grupper genomföras över hela Sverige. Svenska Jägareförbundet genomför den här utbildningen i samarbete med bland annat Studiefrämjandet som varit behjälplig med teknik, länsstyrelserna med föreläsare och deltagare och Umeå Universitet och SLU med utbildningsmaterial.

 

Ulrika Karlsson-Arne

kommunikatör Svenska Jägareförbundet region Mitt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram