Älg och visent har redan börjat sprida sig in i östra Tyskland från populationer i östra Europa. Foto: Ingemar Pettersson

Älg och visent kan ströva fritt i Europa

Stora gräsätare som älg och visent har under tusentals år spelat en viktig roll i våra ekosystem. Nu visar ny forskning att djuren kan återintroduceras i Europa.

Det är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tillsammans med kolleger vid Humboldtuniversitetet i Berlin och andra forskare från Tyskland, Polen, Tjeckien och Österrike genomfört en studie för att finna lämpliga ekologiska livsmiljöer för stora gräsätare. Trots ett fragmenterat landskap där inhägnade vägar och stängslade gränser hindrar en naturlig spridning finns det redan idag exempel på hur visent och älg vandrar in i östra Tyskland från mindre populationer i östra Europa.

Lämpliga skogsområden

Studien visar att det finns goda förutsättningar, inte minst i Tyskland, för en återintroduktion av djuren.

– Vi hittade flera områden som har ekologiskt lämpliga livsmiljöer för båda dessa arter, trots att Centraleuropa är så pass tätbefolkat, säger Wiebke Neumann, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som är medförfattare till studien.

Ekodukter kan underlätta spontan invandring.

Acceptans

Om sådana åtgärder inte fungerar anser forskargruppen att ett återintroduktionsprojekt skulle kunna påskynda älgens och visents återkomst.

Men lämpliga livsmiljöer är inte allt. Det måste också finnas acceptans för djuren.

– I slutändan kommer den sociala acceptansen av arten vara avgörande för om en återkomst av älg och visent är möjlig till Centraleuropa. Det kan bli en politisk fråga. Till vilka områden kommer vi människor tillåta dem att återvända och hur kommer vi hantera de konflikter som kan uppstå i samband med till exempel skogsbruk? Det är frågor som måste hanteras, säger Wiebke Neumann.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev