Konstaterade fall av afrikansk svinpest på vildsvin (röda prickar) och tamgris (blå prickar) under 2017 och 2018. Källa: ADNS

Konstaterade fall av afrikansk svinpest på vildsvin (röda prickar) och tamgris (blå prickar) under 2017 och 2018. Källa: ADNS

Afrikansk svinpest nu i Ungern

Den fruktade virussjukdomen afrikansk svinpest fortsätter att spridas i Europa.

Marie Gadolin Publicerad 24 april 2018 - 13:05

I helgen rapporterades ett fall av afrikansk svinpest hos ett dött vildsvin i Ungern. Det är det första kända fallet i landet.

 

Karl Ståhl.

Karl Ståhl, SVA.

– Det döda vildsvinet hittades i närheten av staden Gyöngyös i norra Ungern, cirka fem mil från slovakiska gränsen och 20 mil från Ukraina. Att sjukdomen dyker upp en bit in i landet kan tyda på att smittan kommit dit med människor, som med fallet i Tjeckien där närmsta tidigare kända fall var 50 mil bort. Alternativt att sjukdomen har spridits bland vildsvin ett tag utan att bli upptäckt, säger biträdande statsepizootolog Karl Ståhl vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

 

Nära huvudleder

Både fallet i Tjeckien och det nu senaste i Ungern ligger i närheten av huvudleder som kommer österifrån. Alltså möjliga introduktionsvägar via människors resande.

Hittills i år har över 2.300 fall av afrikansk svinpest hos vildsvin rapporterats inom EU, jämfört med cirka 800 fall under samma period i fjol.

Om du jagar utomlands

Var noga med rengöring av utrustning, kläder och stövlar före återresa till Sverige. Tvätta helst kläder i maskin. Man kan också lägga kläder och utrustning i bastu, över 60 grader i 30 minuter.

Rengör jakthundens utrustning, halsband, västar med mera. Tvätta hunden ren.

Ta inte med kött eller obehandlade troféer till Sverige.

Vänta 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländsk grisbesättning innan du besöker någon gård med grisar, innan du hanterar foder för vildsvin eller besöker en utfodringsplats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev