Polisutredningen där Karl Hedin utreds misstänkt för jaktbrott väcker nya frågor. Polisen anklagas för flera fall av bevisförvanskning och manipulation av bevis. Foto: Jan Henricson & Mostphotos

Advokaten: ”Polisen manipulerade bevisning”

Premium

Mycket tyder på at NOA-polisen gjort sig skyldigt till ännu ett fall av bevisförvanskning i Västmanlandfallet där företagaren Karl Hedin misstänks för jaktbrott.
– Det är anmärkningsvärt hur polisen agerat under utredningen. Polisen ska förhålla sig objektiv under förundersökningen, men det verkar man strunta i, säger Karl Hedins advokat Sven Severin.

Karl Hedin är misstänkt för att ha lämnat gift till en annan person och avsikten med överlämnandet var att giftet skulle användas för att döda varg.

Allt har sin upprinnelse i när polisens ”hemliga källa” (vi kallar henne fortsättningsvis för Mona*) började förse polisen med uppgifter om att hennes man och Karl Hedin dödade varg illegalt.

Den man som Karl Hedin skulle ha lämnat ut giftet carbofuran till är alltså Monas make.

 

Greps på Arlanda

När polisen slog till mot Karl Hedin och tre andra män den 26 oktober 2018 var Mona och hennes man på resa ute i Europa.

Då tillslaget mot männen sedan länge var planerat hade Mona hela tiden under resan sms-kontakt med NOA-polisen Anna Bergqvist.

Dagen efter tillslaget då Karl Hedin och de andra männen greps, alltså den 27 oktober, gjorde polisen husrannsakan hemma hos paret som då fortfarande var på utlandsresa.

Enligt åklagarens direktiv för husrannsakan skulle mannens jaktkläder tas i beslag, något som dock inte skedde.

Några dagar efter husrannsakan upptäckte polisen att man inte hade tagit med kläderna, men man gjorde inte någon ny husrannsakan.

Mona återvände hem en dag tidigare än maken, som greps på Arlanda när han kom till Sverige och sedan häktades.

När Mona upptäckte att makens jaktkläder hängde kvar i huset passade hon enligt egna uppgifter i förhör på att preparera dom med carbofuran. Sedan tog hon med sig jaktkläderna till ett möte med NOA-polisen Anna Bergqvist och en kollega i Västerås.

Detta skedde troligtvis andra november.

 

Nya uppgifter i förhör

Poliserna ville dock inte ta emot jaktkläderna utan uppmanade Mona att ta med dem hem igen så att polisen kunde ”hitta” dem vid en förnyad husrannsakan.

Den nya husrannsakan genomfördes den 6 november och då ”hittades” de giftpreparerade byxorna.

Uppgifterna om hur polisen agerat har lämnats av Mona vid polisförhör.

Advokat Sven Severin fick vetskap om Monas uppgifter när han läste förundersökningsprotokollet, den så kallade FUP:en.

Severin begärde därför att förhör skulle hållas med polisen Anna Bergqvist och hennes kollega för att få veta om det verkligen gått till så som Mona beskrivit.

Förhören med de båda poliserna hölls förra veckan, den 16 juli, i Uppsala och eftersom Sven Severin var på semester deltog i stället hans kollega advokat Jerker Öhrfeldt vid förhöret.

 

Vad frågade du poliserna om?

– Det kan jag inte gå in på, utan det kommer att framgå av det tilläggsprotokoll som kommer att skrivas. Men jag kan säga så mycket att det som framkommit är till fördel för den misstänkte och hans försvar, säger Jerker Öhrfeldt.

 

Men bara så vi talar om samma sak: Det handlar alltså om den första husrannsakan i parets bostad, om att Mona tog med sig de giftpreparerade kläderna till polisen i Västerås, att hon fick ta med sig dom tillbaka till hemmet och att man sedan gjorde ytterligare en husrannsakan och då ”hittades” kläderna?

Sven Severin.

– Ja. Och det handlar om att polisen undanhållit viss information, säger Jerker Öhrfeldt.

Advokat Sven Severin är mycket kritisk till vad han fått höra gällande NOA-polisens agerande.

– Det är anmärkningsvärt att polisen agerat så här. Det strider mot Europakonventionen när man inte respekterar objektivitetsprincipen och redovisar både det som talar till fördel och det som talar till nackdel för en misstänkt.

– Man har mörkat betydelsefull information och på så sätt manipulerat bevisning och det är allvarligt, säger Sven Severin.

 

Leif Andersson

 

* Fotnot: Mona är ett fingerat namn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev