Tre män sitter fortfarande häktade för illegal jakt på varg.

Advokat: ”Inget som räcker för en fällande dom”

Fyra män från Hälsingland är misstänkta för grovt jaktbrott utanför Järvsö tidigare i år. Tre av männen har nu suttit häktade i snart fyra veckor. Trots det har åklagaren ännu inte beslutat om åtal kommer att väckas. Försvarsadvokat Jan Nyman är inte imponerad över åklagarens bevisläge.

De fyra männen är misstänkta för grovt jaktbrott, ett brott som kan ge mellan sex månader och fyra års fängelse.

Åtal ska vara väckt senast 5 maj, men miljöåklagare Åse Schoultz tror inte den tidsfristen kommer att räcka. Anledningen är att den tekniska bevisningen drar ut på tiden.

– Det mesta av den tekniska bevisningen är gjord, hårddiskar är speglade och telefoner är tömda på information och så men andra brottmål, som terrorism- och mordutredningar tar resurser i anspråk hos nationellt forensiskt centrum så det tar tid.

 

Så det blir förhandlingar om omhäktning då?

– Det tror jag inte, de misstänkta ska förhöras idag, imorgon och på torsdag, därefter ska jag ta ställning, jag kommer att pröva var och en. Senast torsdag eftermiddag tar jag ställning.

 

Kan du säga något om hur bevisläget ser ut?

– Det jag kan säga är att vi har haft telefonavlyssning i det här ärendet.

 

Vad har kommit fram av det?

– Några ytterligare kommentarer har jag inte till det.

 

Kan du säga hur länge avlyssningen har pågått?

–Under en längre tid, ett par månader.

 

Tror du på fällande domar?

– Just nu utreder vi allt, vi lyfter på alla stenar, och sedan får vi se vad den tekniska bevisningen kommer att ge, säger Åse Schoultz till Svensk Jakt.

 

Advokat: Bevisläget håller inte

Jan Nyman, försvarsadvokat till en av de häktade tycker inte att bevisläget håller.

– Än så länge är jag inte imponerad, det som har presenterats så här långt är inget som räcker för en fällande dom på något sätt.

Om någon ytterligare bevisning kommer att tillföras är oklart.

– Det enda man vet som advokat i det här läget är att förundersökningen rullar på och det ska hållas ytterligare förhör med de häktade.

 

Har din klient gjort några medgivanden?

Nej, han förnekar brott.

 

Tror du att det kan bli aktuellt med omhäktning?

– Om det blir så, då kommer vi att begära nya förhandlingar.

Detta har hänt

4 april. Ett 30-tal poliser slår samtidigt till mot fyra platser i Hälsingland och fyra män tas in för förhör. Samtliga misstänks för illegal jakt på varg. Husrannsakan görs i deras hem. Två av männen är hemmahörande i Ovanåkers kommun och två män kommer från Ljusdals kommun. Brottet de misstänks för ska enligt åklagaren ha begåtts i februari i år.

6 april. Samtliga fyra män häktas på sannolika skäl av Hudiksvalls tingsrätt. Männen är misstänkta för illegal jakt på varg.

10 april. Ytterligare en person grips av polis. Mannen, en 30-åring från Ljusdals kommun, anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott. Han försätts dock på fri fot några dagar senare.

19 april. En av de fyra män som häktats den 6 april försätts även han på fri fot. Mannen kommer från Ovanåkers kommun. Åse Schoultz säger till Svensk Jakt att mannen ”fortfarande är misstänkt och under utredning men att det inte är sannolikt att hans frisläppande kommer att försvåra utredningen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev