lördag 30 september

Foto: Johnny Olsson

50 björnar i tilldelning – tack vare jägarnas insats

Tack vare jägarnas mycket väl utförda björninventering har beräkningar visat att björnstammen är betydligt högre i Gävleborg än den nivå man tidigare utgått från i förvaltningen.
Det fick konsekvensen att björntilldelningen höjdes från 30 till 50 björnar för att förvaltningsnivån på 360 björnar ska kunna nås.
Det skriver Jägareförbundet Gävleborg i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet Gävleborg är mycket fundersamma över den kalkyl som presenterats i tilldelningsbeslutet där vinterns björnfödslar inte finns upptagna.

”Tidigare har forskningen använt uttagssiffran tio procent för att balansera björnstammen i Gävleborg. Det är uppenbart att den siffran inte längre gäller om länsstyrelsen anser att ett uttag om 50 björnar gör att stammen sjunker”, skriver Jägareförbundet Gävleborg.

 

Oacceptabelt perspektiv

Länsstyrelsen uppger att myndigheten räknar med att målet på 360 björnar ska vara nått om fem år.

”Det är ett oacceptabelt långt perspektiv och något som viltförvaltningsdelegationen knappast har räknat med. Vi förväntar oss snarast en redovisning där länsstyrelsen redovisar vilken uttagsprocent man utgått från i bedömningen av balansering av björnstammen i Gävleborg”, skriver Jägareförbundet Gävleborg i sitt pressmeddelande som undertecknats av länsordförande Johan Lundberg samt styrelseledamoten Per Mellström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev