Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

20 lodjur får fällas i Småland

Lodjursjakten utökas kraftigt i Småland. Totalt får 20 lodjur fällas – en fördubbling jämfört med fjolårets jakt.

Sedan tidigare har beslutats att Kronobergs län får licensjakt på lodjur för första gången i modern tid. Totalt får fyra lodjur fällas i länet.

Nu står det också klart att åtta lodjur vardera får fällas i länen Kalmar och Jönköping. För Kalmar län är tilldelningen därmed identisk som vid fjolårets jakt medan tilldelningen i Jönköpings län utökas kraftigt då två lodjur fick fällas vid 2020 års licensjakt.

Ökat tryck för lodjursjakt i Småland

”Beslutet om licensjakt efter åtta lodjur har fattats för att lodjursstammen i länet på sikt ska stabiliseras vid målet som anges i länets förvaltningsplan för rovdjur. Målet för förvaltningen är att det ska finnas fem årliga familjegrupper av lodjur i Jönköpings län. Enligt det senaste inventeringsresultatet (2020) finns i länet åtta familjegrupper, vilket motsvarar ungefär 44 lodjur”, skriver länsstyrelsen i Jönköpings län i sitt beslut.

Jakten i länet ska bedrivas i tre områden. I nordvästra delen får ett lodjur fällas, i det västra två, och i det södra fem. En begränsande faktor är att av de åtta lodjuren får högst tre vara reproduktiva honor.

 

Reglera stammen

Kalmars länsstyrelse skriver: ”Beslutet om att tillåta licensjakt på åtta lodjur under 2021 har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är 4–8 familjegrupper. Målet är beslutat av Kalmar läns viltförvaltningsdelegation. Avskjutningen begränsas till maximalt fyra djur i norra jaktområdet och fyra djur i södra jaktområdet. Jakten avslutas om tre produktiva hondjur över 14 kilo fälls.”

Enligt det senaste inventeringsresultatet berörs länet av 8,5 familjegrupper vilket motsvarar cirka 50 lodjur i Kalmar län.

 

Beslut Jönköpings län (pdf)

Beslut Kalmar län (pdf)

Beslut Kronoberg (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev