Lojaktsbesluten i Jönköpings och Kalmar län dröjer till en bit in på nya året. Foto: Ondrej Prosicky / Mostphotos

Småländska lojägare får vänta på jaktbeslut

Premium

På onsdagen beslutade länsstyrelsen i Kronoberg om en historisk jakt på fyra lodjur kommande år. Men trots att licensjakten bestäms i samråd med grannlänen i förvaltningsområdet dröjer det in på nyåret innan de övriga Smålandslänen meddelar sina jaktbeslut.

Lodjursjägarna i Jönköpings och Kalmar län får vänta till nästa år innan de får veta var jakt ska genomföras och hur många lodjur som får fällas.

– Av olika skäl kunde vi inte ta besluten samtidigt. Kronoberg hade möjlighet att göra det nu. Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköpings län beslutar om jakten vecka 2, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping.

 

Över gränserna

Det innebär inte att uttaget inte är samordnat inom det södra förvaltningsområdet. På den karta över lodjursförekomst och jaktområde som kronobergarna presenterade igår, återfinns flera länsgränsöverskridande familjegrupper av lodjur, vilket bara det talar för att överläggningar varit av nöden.

 

Gränsöverskridande lodjur i Smålandslänen, enligt länsstyrelsen Kronoberg. De svarta cirklarna är familjegrupper som inte delas med grannlänen, Jönköping i norr och Kalmar i öster, samt Blekinge och Skåne i syd. De grå delas mellan länen och räknas som halva vid inventering. Vita cirklar är familjegrupper som inte berör Kronoberg, där jaktområdet är i norra delen av länet.

Beslut i dag

I södra förvaltningsområdet ingår också Östergötland som för första gången i modern tid hade lodjursjakt förra vintern. Där ska länsstyrelsen besluta om jakten 2021 i dag, torsdag.

Under 2020 års lodjursjakt var tilldelningen fyra djur i Östergötland, två i Jönköping och åtta i Kalmar län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev