Anders Nilsson. Foto: Madeleine Lewander & Kenneth Johansson

​Förbundet: Pandemin kan göra fler till jägare

Coronapandemin gör att vi ska träffas utomhus och hålla avstånd till varandra.
– Jakt är extra mycket rätt, just nu. Du lär dig mer om naturen, får uppleva spännande saker, samt får närproducerat hållbart och klimatsmart kött. Och du kan göra det trots en pågående pandemi. Intresset för att börja jaga kommer troligen att öka i höst, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande från förbundet.

Från flera håll har man konstaterat att naturen är räddningen för många svenskar i dessa coronatider.

– Jag tror fler kommer ta jägarexamen än tidigare. Intresset brukar öka när jaktsäsongen drar igång – som den gör för väldigt många de närmsta veckorna säger Anders Nilsson.

Covid-19: Så gör du för att jakten inte ska bidra till smittspridning

I fjol tog cirka 13.000 jägarexamen. Med tanke på det ökande intresset för överlevnads och bushcraftkurser tror Anders att jägarexamens teoretiska del lockar många, där du får lära dig massor om vilda djur och hur jakten går till.

 

Naturupplevelse

Jakt består mest av naturupplevelse. Flera nya forskningsstudier pekar på naturens positiva effekt på vår hälsa, att vistas i naturen gör oss helt enkelt friskare och mindre stressade. ”Svenskar är naturromantiska”, säger Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi vid Högskolan i Gävle.

Hennes studie visar hur viktig naturen är för svenskar när de drabbas av kris. Naturen har en annan betydelse än för många andra nationaliteter, säger hon. I maj, kom boken Naturen har blivit svenskarnas kyrka ut, av professor i religionshistoria David Thurfjell. Att vistas i naturen ger helt enkelt tröst på flera olika sätt och det blir särskilt aktuellt under den pågående coronapandemin när människor tvingas att isolera sig.

 

Bockjakt

– Ett bra tips är också att följa med en jägare ut den 16 augusti. Då startar jaktåret för många av landets cirka 300.000 jägare. Det är en fantastisk naturupplevelse att få gå upp i gryningen och smyga på råbock, säger Anders Nilsson i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev