fredag 14 juni

Premium

Ulf Lindroth om Mauser M18.

Tätskjutande från Mauser

Premium

Mauser M18 är redan ett etablerat vapen, men M18 Long Range Chassis är en ny intressant variant. Med Oryx-chassi från amerikanska MDT blir bössan anpassningsbar och lätt att skjuta.

Se Ulf Lindroth i vår webb-tv. 

 

Ergonomi är alltid viktigt i fråga om vapen, men kanske särskilt när det gäller skytte med hög precision. Där bidrar ett bra chassi, som vilket märks i det här fallet.

Kolvkammen är enkel att justera. Kolvlängden kan ändras med distansplattor. Under förstocken finns dels en rembygelknopp, dels hål för M-LOK-systemet som ger möjlighet att fästa utrustning. Det finns alltså alla möjligheter att fästa ett bra benstöd. Men förstockens plana undersida vilar också bra på olika skjutstöd. Chassit har pistolgrepp och en enkel tumhylla.

 

Mauser M18 Long Range Chassis. Foto: Ulf Lindroth

Testvapnets magasin var lätt att fylla på och rymde lätt utlovade tio patroner. Det ska tryckas fast ordentligt, men då sitter det bra.

Likafullt är magasinet ett av vapnets få svagheter. Trubbiga jaktkulor går inte alltid problemfritt ur magasinet till patronläget, utan kan fastna. Även spetsiga kulor krånglade vid några tillfällen, men enbart när magasinet just satts in.

 

Blandade resultat först

Min första vända till banan gav ändå blandade resultat. Åtskilliga femskottsserier mätte 30–40 millimeter. Men när jag återvände med andra ammunitionstyper gick det rejält mycket bättre. Att vapnet har hög precisionspotential blev solklart.

Picatinnyskena för kikarsiktet är ett praktiskt alternativ. Slutstycket löpte fint och sidosäkringen var en tyst och distinkt trelägessäkring. Det mesta med vapnet är ändamålsenligt och väl fungerande.

 

Kolvkammen är ställbar och undertill har kolven ett rejält handgrepp.

På minussidan märktes att säkringen stack ut lite åt sidan. Vapnet säkrades av misstag ett par gånger vid snabbskytte. Testvapnets direkttryck hade en liten ojämnhet just innan avfyring. Inte problematisk, men inte perfekt.

 

Helhetsintryck

Några anmärkningar ändrar inte att helhetsintrycket av M18 LRC är mycket bra. Vapnet är behagligt att skjuta, lätt att anpassa och skjuter framför allt utmärkt med rätt ammunition. Dessutom är det jämförelsevis billigt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay